“Vreemdelingenhaat”

Wat is jouw politieke voorkeur, je kunt het hier kwijt!

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 15541
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

“Vreemdelingenhaat”

Bericht door Peter van Velzen » 13 jul 2017 19:02

Het is eigenlijk een verkeerd woord, want meestal haat men de vreemdeling niet, maar is er bang voor. Enerzijds omdat we altijd gevaar vrezen als we iets ongebruikelijks zien, iets “engs” iets ongezonds iets afwijkends. Bijvoorbeeld iemand met een handicap. anderzijds omdat we door ervaringen of door verhalen van anderen, of door berichten in de media bang gemaakt zijn, waar we dat normaliter niet waren.

Als de vreemdeling weliswaar vreemd is, maar er niet vreemd uitziet, en zich niet vreemd gedraagt, dan zijn we vaak helemaal niet bang. Al Bagdadi in een streepjespak die keurig Wassenaars spreekt, omtrent de beursberichten verontrust niemand. Zegt hij dezelfde woorden in Boernoes en in Arabisch dan zijn we bang.

In het topic “filmpjes met een boodschap” vroeg Vegan-revolution:
[quote="vegan-revolution
vegan-revolution schreef:De term "vreemdelingenhaat" verdient mijns inziens wel enige verduidelijking. Neem nou Nederlanders die in de jaren dertig van de vorige eeuw pleitten voor het weren aan de landsgrenzen van mensen met nazisympathieën, zou dit dan volgens jou bestempeld kunnen worden met "vreemdelingenhaat" ?
En
En stel nou dat met zo'n maatregel voorkomen had kunnen worden dat miljoenen mensen jarenlang onder terreur moesten zuchten? Wat wordt dán je afweging?
Hoe je mensen met Nazisympathieën aan de grens moet onderscheiden van Joden of Links-radicalen op de vlucht legt hij niet uit, maar stel dat?

Wel; dat weet je alleen achteraf. Als het was gebeurd en daardoor had de Holocaust niet plaatsgevonden, dan had niemand geweten aan welk gevaar mensen ontsnapt waren. En nu het niet is gebeurd en de Holocaust heeft wél plaatsgevonden, dan weten we niet dat zo’n maatregel zou hebben geholpen. Uiteraard had ze helemaal niet geholpen, want het Duitse leger viel ook zonder toestemming ons land wel binnen. De vergelijking (met wat?) gaat uiteraard volledig mank.

In elk geval weten we dat angst voor vreemdelingen (in dit geval Joden) de oorzaak was van de Holocaust, niet de relatief open Nederlandse grens. Ik weet niet of er ooit een land ten onder is gegaan, door de toestroom van vluchtelingen (Ja Palestina, maar dat wás nog geen land). Misschien Libanon, maar een tweede voorbeeld weet ik niet. Nederland heeft in het verleden eerder geprofiteerd van de toestroom van Calvinisten uit Brabant en Vlaanderen, Franse Hugenoten en Portugese Joden. Inderdaad waren het geen potentiële Jihad-strijders, maar dat zijn de vluchtelingen van nu meestal ook niet. En wat als er eens een tussen zit? Zou het een Holocaust veroorzaken? Ik denk het niet.

Angst kan terecht zijn, maar het is een relatief onbetrouwbare emotie. Voorzichtigheid is een meer rationele benadering van een mogelijk gevaar. Met meer potentiële Jihad-strijders binnen de (Europese) grenzen dat onder de binnenkomende migranten denk ik dat we voorzichtig moeten zijn en moeten voorkomen dat angst omslaat in wederzijdse haat. Wees tolerant daar waar het weinig tot geen kwaad kan, maar wees intolerant ten opzichte gedrag dat aanzienlijk kwaad kan. Waar of hoe je die ook tegenkomt. Niet alleen van de zijde van vreemde vreemdelingen, maar ook van de zijde van streepjespakken met een Wassenaars accent.

Zowel moslims als christenen hebben een “heilig” boek dat scheld op Joden van 1400 of 1900 jaar geleden. Zowel moslims als christenen dachten dat die woorden sloegen op de Joden van 50 tot 70 generaties later. Een irrationele denkfout die eigenlijk onvergeeflijk is. Alsof de leden van de Kamerfractie van de ChristenUnie Hypatia van Alexandrië vermoord zouden hebben.

Het is de mores met “heilige” boeken dat men ze leest alsof de woorden erin de wereld van vandaag zouden gelden. De Koran bevat niet meer geweld dan het oude testament, maar helaas is ze taalkundig volledig in de tegenwoordige tijd geschreven. Maar de woorden golden het toen en dan, als ze überhaupt al waarheid mochten bevatten. Ze stammen uit een tijd toen de mensheid relatief weinig kennis had. Niet zozeer de individuele mens, maar de mensheid als collectief, waardoor onwetendheid nog voor wijsheid kon doorgaan. Elk beroep op heiligheid, kunnen we beter wantrouwen. Maar we hoeven er niet altijd bang voor te zijn, en we hoeven het zelfs niet te haten, Maar soms kunnen we niet anders dan het betreuren.

Het is beter om haatpredikers tegen te houden dan vluchtelingen.
Ik wens u alle goeds

Gebruikersavatar
dikkemick
Ontoombaar
Berichten: 12596
Lid geworden op: 07 mar 2013 18:36

Re: “Vreemdelingenhaat”

Bericht door dikkemick » 13 jul 2017 21:39

Bekijk het eerste gedeelte van Victor Lamme over vrije wil. Na het tonen van dit 1e filmpje vraagt hij het publiek:
"Wie is hier ook racist?" Gelach uiteraard!
Maar Lamme gaat uitleggen dat we allemaal soort van geconditioneerd zijn (reclame, films, boeken etc) en dit geldt misschien ook wel voor deze 'vreemdelingenhaat'.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Philip K. Dick

Gebruikersavatar
vegan-revolution
Superposter
Berichten: 6858
Lid geworden op: 06 jul 2009 06:43

Re: “Vreemdelingenhaat”

Bericht door vegan-revolution » 13 jul 2017 22:35

De ene vreemdeling is de andere niet. Ik vermoed dat mensen van nature een gezond wantrouwen hebben voor alles wat "vreemd" is. Immers, iets dat vreemd is kán een gevaar inhouden. Uiteraard hoeft dat natuurlijk niet. Iets vreemds of een vreemdeling kan ook een aanwinst zijn. Ik vermoed ook dat er een natuurlijke neiging bij een groep mensen (met overeenkomende gebruiken en een heersende mentaliteit waaraan ze samen gewend zijn) heerst om in eerste instantie van het mogelijk negatieve, het eventuele gevaar, uit te gaan, voortkomend uit een instinctieve neiging tot zelfbehoud.

Een gereserveerde houding van een groep ten aanzien van een vreemdeling (of vreemdelingen) ligt in dat verlengde voor de hand. Daaruit zal de wens voortkomen om een vreemdeling (of vreemdelingen) te willen testen. Van de vreemdeling(en) zal verwacht worden aan te tonen dat de groep met goede bedoelingen tegemoet getreden wordt en dat de groep er geen (ernstig) nadeel van te duchten heeft. Ook al wordt een vreemdeling op zeker moment opgenomen in de groep zal deze nog wel enige tijd een vreemdeling blijven en aldoor nog getest blijven worden.

De testen waaraan vreemdelingen door de groep onderworpen worden kunnen natuurlijk falen, waardoor de groep alsnog door kwaadwillende vreemdelingen beetgenomen kan worden. Het bekende verhaal over "Het paard van Troje" is daar een goed voorbeeld van. Het überhaupt achterwege laten van testen houdt echter sowieso een verhoogd risico in dat het mis gaat.

De vreemdelingen van nu zijn mensen die van buiten landsgrenzen komen of mensen die nog niet heel lang (arbitrair hoe lang) binnen de landsgrenzen zijn. Ook die vreemdelingen zullen getest worden. Bepalend voor toelatingsbeleid kan onder meer zijn de inschatting van hoe goed die testen überhaupt kúnnen zijn. Naast testen kunnen er ook toetsstenen zijn zoals wat de heersende mentaliteit is (of wat de heersende mentaliteit van machthebbers is) in het gebied waar de vreemdelingen vandaan komen. Als dit een mentaliteit is die vijandig staat tegenover de heersende mentaliteit binnen de landsgrenzen dan kun je dit als argument gebruiken om vreemdelingen te weren. De vraag is daarbij natuurlijk ook hoeveel mensen er (uiteindelijk door de jaren heen in totaal) met een mentaliteit die vijandig staat tegenover de heersende landsmentaliteit in het land toegelaten kunnen worden zonder dat dit tot ernstige problemen leidt (waarbij "ernstig" natuurlijk ook weer arbitrair is).

In Nederland vind je in het politieke spectrum extreme voorzichtigheid met betrekking tot toelating van immigranten uit overheersend islamitische gebieden natuurlijk bij de PVV en FvD. Dat deel van het politieke spectrum groeide bij de afgelopen verkiezing van 15 naar 22 zetels in de Tweede Kamer. Een aandeel dat groot genoeg is, lijkt mij, om eens te onderzoeken wat daar speelt. Zijn het nou alleen maar domme tokkies die alleen maar vol (onredelijke) haat zitten die op deze partijen stemmen?

Om enigszins een beeld te krijgen van gedachtegoed bij (bijvoorbeeld) de PVV (en hoe dat ontstaan zou kunnen zijn) kun je eventueel De schijn-élite van de valsemunters van Martin Bosma lezen.
                              Denken "wij zijn (ik ben) beter dan de rest" heeft helaas al veel verpest

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 15541
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: “Vreemdelingenhaat”

Bericht door Peter van Velzen » 14 jul 2017 05:39

vegan-revolution schreef:Naast testen kunnen er ook toetsstenen zijn zoals wat de heersende mentaliteit is (of wat de heersende mentaliteit van machthebbers is) in het gebied waar de vreemdelingen vandaan komen. Als dit een mentaliteit is die vijandig staat tegenover de heersende mentaliteit binnen de landsgrenzen dan kun je dit als argument gebruiken om vreemdelingen te weren.
Lees nog eens aandachtig door, wat je hier zegt. De consequentie is dat je vluchtelingen uit Nazi-Duitsland had moeten weren, want de mentaliteit van Hitler stond vijandig tegenover de heersende mentaliteit binnen de landsgrenzen. Dat kan je toch niet serieus menen?

De vijandige mentaliteit van buitenlandse machthebbers, zou juist een reden moeten zijn om de vluchtelingen wél toe te laten, want dat is wat hen tot andere vluchtelingen maakt, dan economische vluchtelingen. Overigens zijn economische vluchtelingen wel degelijk ook echte vluchtelingen. Een ineengestorte economie en een volslagen gebrek aan werkgelegenheid, zijn wel degelijk een legitieme reden om te vluchten. Maar zij die door een kwaadaardig regime worden vervolgd, zijn toch doorgaans degenen die op meer sympathie kunnen rekenen.
Ik wens u alle goeds

Gebruikersavatar
Vilaine
Bevlogen
Berichten: 3596
Lid geworden op: 26 mei 2010 15:38
Locatie: Fryslân

Re: “Vreemdelingenhaat”

Bericht door Vilaine » 14 jul 2017 08:15

Ik weet niet of er ooit een land ten onder is gegaan, door de toestroom van vluchtelingen
Alle culturen in Noord- en Zuid Amerika, Australië en Nieuw Zeeland zijn vernietigd door economische vluchtelingen uit Europa. Wellicht was er forse vreemdelingenhaat onder indianen, aboriginals, maori. Maar dat heeft inderdaad niet veel geholpen.

Tijdens de vele volksverhuizingen waren er ook veel oorlogsvluchtelingen, vooruit gedreven door vandalen, hunnen, mongolen, arabieren enz, enz, Vluchtelingen assimileerden of de namen de boel over of gingen ten onder.
Ik denk wel, dat boeddhisten, armeniërs en hindoes een forse vreemdelingenhaat hadden (en hebben?) tegenover de arabieren en de turken en misschien zelfs wel islamofoob zijn.

Zo gaat dat in de geschiedenis. Ook Europa zal er over 100 jaar heel anders uitzien en er zal nu eenmaal verzet zijn.
Despite the high cost of living.....
it remains popular.

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 15541
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: “Vreemdelingenhaat”

Bericht door Peter van Velzen » 14 jul 2017 09:36

Vilaine schreef:
Ik weet niet of er ooit een land ten onder is gegaan, door de toestroom van vluchtelingen
Alle culturen in Noord- en Zuid Amerika, Australië en Nieuw Zeeland zijn vernietigd door economische vluchtelingen uit Europa. Wellicht was er forse vreemdelingenhaat onder indianen, aboriginals, maori. Maar dat heeft inderdaad niet veel geholpen.
Vluchtelingen? Cortez en Pizarro waren écht geen vluchtelingen hoor! Verwar ongewapende asielzoekers nu niet met gewelddadige veroveraars! Gewelddadige veroveraars kunnen inderdaad culturen vernietigen, en hebben dat dan ook vaak gedaan. Maar asielzoekers nog nooit. En ik denk ook niet dat het ooit gaat gebeuren. Dat wil niet zeggen dat ze geen problemen kunnen veroorzaken, maar na enkele generaties (zeg 90 jaar) zijn ze op dat gebied nauwelijks meer van de eerdere bevolking te onderscheiden. Of zou jij nog het verschil kunnen aanwijzen tussen de nakomelingen van de vluchtelingen die meer dan zo lang geleden naar Nederland kwamen en die van de bevolking die er nóg eerder was? Ja de nakomelingen van Joodse vluchtelingen gaan naar vaak de synagoge en niet naar de kerk, maar veroorzaken ze nu meer problemen dan bijvoorbeeld die van de Friezen?
Ik wens u alle goeds

Gebruikersavatar
vegan-revolution
Superposter
Berichten: 6858
Lid geworden op: 06 jul 2009 06:43

Re: “Vreemdelingenhaat”

Bericht door vegan-revolution » 14 jul 2017 10:30

Peter van Velzen schreef:
vegan-revolution schreef:Naast testen kunnen er ook toetsstenen zijn zoals wat de heersende mentaliteit is (of wat de heersende mentaliteit van machthebbers is) in het gebied waar de vreemdelingen vandaan komen. Als dit een mentaliteit is die vijandig staat tegenover de heersende mentaliteit binnen de landsgrenzen dan kun je dit als argument gebruiken om vreemdelingen te weren.
Lees nog eens aandachtig door, wat je hier zegt. De consequentie is dat je vluchtelingen uit Nazi-Duitsland had moeten weren, want de mentaliteit van Hitler stond vijandig tegenover de heersende mentaliteit binnen de landsgrenzen. Dat kan je toch niet serieus menen?

De vijandige mentaliteit van buitenlandse machthebbers, zou juist een reden moeten zijn om de vluchtelingen wél toe te laten, want dat is wat hen tot andere vluchtelingen maakt, dan economische vluchtelingen. Overigens zijn economische vluchtelingen wel degelijk ook echte vluchtelingen. Een ineengestorte economie en een volslagen gebrek aan werkgelegenheid, zijn wel degelijk een legitieme reden om te vluchten. Maar zij die door een kwaadaardig regime worden vervolgd, zijn toch doorgaans degenen die op meer sympathie kunnen rekenen.
Veel staat of valt met hoe goed te beoordelen valt of iemand een vluchteling is of niet. Daarnaast geldt dan nog welke afweging je daarin wilt maken en welke risico's je voor lief wilt nemen. De afweging bij de PVV doet de balans doorslaan naar nauwelijks risico's willen nemen met nep-vluchtelingen, terwijl dat bij (bijvoorbeeld) GroenLinks precies andersom is. Bij GroenLinks willen ze liever het risico lopen dat nep-vluchtelingen het land binnen komen dan dat ze het risico willen lopen dat echte vluchtelingen in de kou blijven staan. Bij de PVV wegen negatieve consequenties voor Nederlanders tengevolge van het binnenhalen van nep-vluchtelingen veel zwaarder dan bij GroenLinks.
Laatst gewijzigd door vegan-revolution op 14 jul 2017 10:45, 1 keer totaal gewijzigd.
                              Denken "wij zijn (ik ben) beter dan de rest" heeft helaas al veel verpest

Gebruikersavatar
vegan-revolution
Superposter
Berichten: 6858
Lid geworden op: 06 jul 2009 06:43

Re: “Vreemdelingenhaat”

Bericht door vegan-revolution » 14 jul 2017 10:32

Peter van Velzen schreef:Gewelddadige veroveraars kunnen inderdaad culturen vernietigen, en hebben dat dan ook vaak gedaan.
Waren daaronder wellicht ook vele islamitische veroveraars?
                              Denken "wij zijn (ik ben) beter dan de rest" heeft helaas al veel verpest

Gebruikersavatar
gerard_m
Bevlogen
Berichten: 3416
Lid geworden op: 21 mei 2010 15:49

Re: “Vreemdelingenhaat”

Bericht door gerard_m » 14 jul 2017 11:55

Peter van Velzen schreef:Vluchtelingen? Cortez en Pizarro waren écht geen vluchtelingen hoor! Verwar ongewapende asielzoekers nu niet met gewelddadige veroveraars! Gewelddadige veroveraars kunnen inderdaad culturen vernietigen, en hebben dat dan ook vaak gedaan. Maar asielzoekers nog nooit.
Vilaine had het over economische vluchtelingen. De Amerikaanse of Australische culturen zijn niet vernietigd door een handje vol Spaanse veroveraars (die vernietigden gebouwen en verspreiden onbekende ziekten, maar waren met veel te weinig om een , maar door massa's Europese migranten.
Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht. (H.M. van Randwijk)

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 15541
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: “Vreemdelingenhaat”

Bericht door Peter van Velzen » 14 jul 2017 12:22

gerard_m schreef:
Peter van Velzen schreef:Vluchtelingen? Cortez en Pizarro waren écht geen vluchtelingen hoor! Verwar ongewapende asielzoekers nu niet met gewelddadige veroveraars! Gewelddadige veroveraars kunnen inderdaad culturen vernietigen, en hebben dat dan ook vaak gedaan. Maar asielzoekers nog nooit.
Vilaine had het over economische vluchtelingen. De Amerikaanse of Australische culturen zijn niet vernietigd door een handje vol Spaanse veroveraars (die vernietigden gebouwen en verspreiden onbekende ziekten, maar waren met veel te weinig om een , maar door massa's Europese migranten.
Sorry, maar zelfs die migranten waren gewapend en hebben nooit asiel aangevraagd bij de indianen of Aboriginals. De vergelijking loopt niet mank maar is compleet lam!
Ik wens u alle goeds

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 15541
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: “Vreemdelingenhaat”

Bericht door Peter van Velzen » 14 jul 2017 12:27

vegan-revolution schreef:
Peter van Velzen schreef:Gewelddadige veroveraars kunnen inderdaad culturen vernietigen, en hebben dat dan ook vaak gedaan.
Waren daaronder wellicht ook vele islamitische veroveraars?
Dat weet ik niet met zekerheid, ik denk van wel. Waaronder overigens andere moslimculturen. Maar dat is een red-herring. Veroveraars zijn altijd gevaarlijk. Vluchtelingen veel - heel veel minder. . .
Ik wens u alle goeds

Gebruikersavatar
Vilaine
Bevlogen
Berichten: 3596
Lid geworden op: 26 mei 2010 15:38
Locatie: Fryslân

Re: “Vreemdelingenhaat”

Bericht door Vilaine » 14 jul 2017 12:36

Migranten gewapend? En dat heb jij het over Palestina?
En als je gewapend bent, ben je geen vluchteling?
Wat een onzin. Gerard-m heeft volkomen gelijk. De meesten kwamen ongewapend (en dan nog), wellicht beschermd door handjevol gewapenden en misschien bewapenden enkelen zich later.
De meesten gingen toch echt naar de genoemde landen om een leven in Europa te ontvluchten en een nieuw leven op te bouwen en zich niet te assimileren in de cultuur daar. Of ze dat nu deden met wapens, missionarissen of sociale ideologieën. Vormden de Pilgrim fathers echt een gewapende veroveringsmacht?
Despite the high cost of living.....
it remains popular.

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 15541
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: “Vreemdelingenhaat”

Bericht door Peter van Velzen » 14 jul 2017 13:22

Vilaine schreef:Migranten gewapend? En dat heb jij het over Palestina?
En als je gewapend bent, ben je geen vluchteling?
Wat een onzin. Gerard-m heeft volkomen gelijk. De meesten kwamen ongewapend (en dan nog), wellicht beschermd door handjevol gewapenden en misschien bewapenden enkelen zich later.
De meesten gingen toch echt naar de genoemde landen om een leven in Europa te ontvluchten en een nieuw leven op te bouwen en zich niet te assimileren in de cultuur daar. Of ze dat nu deden met wapens, missionarissen of sociale ideologieën. Vormden de Pilgrim fathers echt een gewapende veroveringsmacht?
Wat een onzin, zeg dat wel. Je schrijft "wellicht""en "misschien" daar waar, "zeer zeker" op zijn plaats was geweest. De militaire macht van de koloniale mogendheden was het die de inheemse culturen het meeste kwaad heeft gedaan. Later werd die vervangen door de militaire macht van de nazaten van de migranten(die trouwens groot genoeg was om die van de koloniale mogendheden te verslaan), maar ongewapende vluchtelingen zoals die welke afgelopen jaar Europa binnen kwamen, zijn geen enkele bedreiging voor de dominante cultuur. ze zullen wellicht nog wat problemen veroorzaken, maar dat is verwaarloosbaar vergeleken met wat er in Amerika is gebeurd.
Ik wens u alle goeds

Gebruikersavatar
gerard_m
Bevlogen
Berichten: 3416
Lid geworden op: 21 mei 2010 15:49

Re: “Vreemdelingenhaat”

Bericht door gerard_m » 14 jul 2017 13:54

Dus als Amerika slechts bezocht was geweest door een clubje veroveraars zonder massa's immigranten die erachteraan kwamen, dan hadden de Indianen nu ook in armetierige stukjes woestijn casino's uitgebaat?
Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht. (H.M. van Randwijk)

Gebruikersavatar
Erik
Bevlogen
Berichten: 4109
Lid geworden op: 02 mar 2005 18:06
Contacteer:

Re: “Vreemdelingenhaat”

Bericht door Erik » 14 jul 2017 17:38

Ik val wat laat in de discussie maar wil toch even reageren op een uitspraak in het begin van dit topic.
Peter van Velzen schreef:Het is beter om haatpredikers tegen te houden dan vluchtelingen.
Hoe maak je dat onderscheid?
Ik bedoel, eerder stelde je zelf:
Peter van Velzen schreef:Hoe je mensen met Nazisympathieën aan de grens moet onderscheiden van Joden of Links-radicalen op de vlucht legt hij niet uit, maar stel dat?
Het is al diverse keren gebleken dat het kaf niet van het koren te scheiden is, gezien de berichten dat terroristen als vluchteling binnen komen.
Daarnaast is gebleken dat die lieve buurjongen/meisje of de gematigde moslim halalslager van op de hoek geradicaliseerd bleken zonder dat iemand dat in de gaten heeft gehad.
En dat is het enge van het gedoe met de islam, het kan met de juiste motivatie mensen in moordenaars veranderen.
De basis van het geloof biedt nu eenmaal vruchtbare bodem voor "gerechtvaardigd" geweld jegens anders-/ongelovigen.
En dan doel ik nog niet eens enkel op de islam gezien de geweldadige geschiedenis van het christendom.
En die motivatie is makkelijker te vinden dan menigeen denkt doordat er vaak flinke cultuurverschillen zijn.
Vluchtelingen kunnen vaak niet omgaan met de westerse vrijheden en gewoonten.

De definitie van een vluchteling is wel erg breed geworden de laatste tijd.
Maar daarover iets zeggen maakt dat je al heel snel het stempel vreemdelingenhater, islamofoob, racist en noem maar op krijgt toebedeeld.
De achtste hemel is het atheïstische inzicht dat de werkelijkheid weliswaar hard is maar wel de werkelijkheid en die is zoveel waardevoller dan alle mooie, verzachtende sprookjes bij elkaar. (Gerard)

Geleid wordt enkel hij die zichzelf niet gevonden heeft. (Rereformed)

Plaats reactie