Zuid-Chinese Zee

Actueel nieuws uit binnen en buitenland.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
lanier
Superposter
Berichten: 5694
Lid geworden op: 14 sep 2004 23:20

Zuid-Chinese Zee

Bericht door lanier » 28 okt 2015 15:14

De spanningen in de Zuid-Chinese Zee zijn aan het oplopen. China is eilanden aan het opspuiten en claimt deze eilanden als Chinees grondgebied. Dat doen ze niet zomaar; de chinezen zeggen dat al sinds de 13e eeuw er chinezen op deze eilanden komen, en dat zij er als eerste waren. Reden is uiteraard de olie die er in de grond schijnt te zetten; deze wordt geschat als groter dan die van Koeweit waardoor dit de 2e grootste olievoorraad is na die van Saudi-Arabië! En de rijke visgronden rondom deze eilanden. Geen wonder dat andere landen zoals Vietnam, Brunei en Filipijnen er ook aanspraak op maken. Hoewel deze in een militair conflict kansloos zijn tegen de chinezen.
Al deze genoemde landen zijn overigens bezig met het opspuiten van eilanden (niet alleen China) waardoor er uiteindelijk eilanden ontstaan, die bewoonbaar zijn, of waar op z’n minst een bases kan worden aangelegd, al dan niet met een landingsbaan voor vliegtuigen.
Het opspuiten van eilanden is niet verboden, ook niet in terratoriale wateren. Maar je mag ze vervolgens niet claimen als eigen bezit. Dit staat duidelijk in het internationaal zeerecht waarop de VS zich nu beroept. Maar de Amerikanen hebben deze niet officieel ondertekend! Ze kunnen nu wel met hun marinschepen langs de 20km grens varen, maar ik denk niet dat de chinezen daar echt wakker van zullen liggen. Hetzelfde zeerecht is overigens van toepassing op de Noordpool waar andere landen zoals Amerika, Rusland, Canada en Denemarken over elkaar heen buitelen.
Mocht China deze eilanden innemen, dan heeft dat serieuze consequenties voor de vaarroutes omdat veel schepen dan door chinese terratoriale wateren moeten varen.
Vanwege de puinhoop in het Midden-Oosten wordt er druk gezocht naar alternatieven en grootmachten als Amerika, Rusland en China zullen het niet nalaten om alles op alles te zetten om grote gebieden te claimen. De Amerikanen boren al in Alaska in het Noordpool-gebied, de Russen hebben al veel olievelden, maar zullen gerust gebied gaan claimen en nu China dus in de Zuid-Chinese Zee.

Plaats reactie