Nieuwe Amerikaanse gedenkdag erbij? 6 jan 2021

Actueel nieuws uit binnen en buitenland.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Maria
Moderator
Berichten: 15409
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Nieuwe Amerikaanse gedenkdag erbij? 6 jan 2021

Bericht door Maria » 08 jan 2022 12:20

Jaar na bestorming Capitool haalt Biden hard uit naar Trump
Biden riep Amerikanen in zijn toespraak op om op te staan tegen politiek geweld en leugens. "We moeten absoluut duidelijk zijn over wat waar is en wat een leugen is. Dit is de waarheid: een voormalige president van de Verenigde Staten van Amerika heeft een web van leugens gecreëerd en verspreid over de verkiezingen van 2020."

De president, die hiermee doelde op de onbewezen claim van Trump dat er verkiezingsfraude was gepleegd, houdt zijn voorganger volledig verantwoordelijk voor de bestorming van het Capitool. "Voor het eerst in de geschiedenis verloor een president niet alleen de verkiezingen, maar probeerde hij ook een vreedzame machtsoverdracht tegen te houden."
Ook vicepresident Harris hield een toespraak bij de herdenkingsbijeenkomst. Volgens haar is de datum 6 januari 2021 in veler geheugen gegrift, net zoals 11 september 2001. Ze beschouwt de bestorming van het Capitool niet alleen als een aanval op democratisch gekozen politici, maar ook als aanval op de Amerikaanse instituties, waarden en idealen.
6 januari 2021 Bestorming van het Capitool.
Een nieuwe grote historische gedenkdag erbij?
Of is dit alleen politiek?

De hele tekst van het deel van Biden.
https://abcnews.go.com/Politics/full-tr ... d=82110360
Biden, een speech vol duidelijke retoriek.
Hij noemt Trump niet bij naam, maar de "verslagen vorige president".

US Capitol riot: Biden, Harris reflect on anniversary of Jan. 6 events


Zie de politieke reserve en zelfs ommezwaai van Fox News.
Column
Verrassing voor de kijkers van Fox News: een anti-Trump geluid
8 januari 2022
De herdenking van ‘6 januari’ was indrukwekkend, maar ook wel voorspelbaar. Behalve als je die avond naar de Republikeinse huiszender Fox News keek.
Op alle zenders, ook Fox, werd het verhaal verteld van een schokkende gebeurtenis: de bestorming van het Capitool door boze Trump-aanhangers, die niet geloofden dat hij de presidentsverkiezingen verloren had.

Plechtigheden uitzenden omdat het nu eenmaal nationale gebeurtenissen zijn is één ding, maar een interview met Cheney garandeerde een frontale aanval op Trump, iets wat de Fox-kijkers niet vaak voorgeschoteld krijgen, en ook helemaal niet op prijs stellen.
Als het de democraten lukt, dit een historische gedenkdag te laten worden, zou dit misschien een begin van een ommezwaai kunnen betekenen in een land waar democratie, Amerikaanse historie en hun Capitool zo'n belangrijke plaats innemen.
Goede humor versplintert de gesneden beelden in ons hoofd. - Frank Bosman.

Plaats reactie