Forumregels

Als je nieuw bent op dit forum, lees dan eerst even de regels.

Moderator: Moderators

Gesloten
Gebruikersavatar
PietV.
Moderator
Berichten: 14420
Lid geworden op: 21 sep 2004 20:45
Locatie: Rotterdam

Forumregels

Bericht door PietV. » 06 nov 2015 11:29

Wij stellen goede en leerzame discussies zeer op prijs!
Om dit te bewerkstelligen hebben we gepoogd om zo duidelijk mogelijke regels te formuleren voor dit forum die in drie afdelingen zijn uiteengezet.


Algemene regels

A1 :: Freethinker.nl is een initiatief van vrijwilligers, die deze site beheren en modereren conform de regels die hier worden gespecificeerd.
A2 :: Deze regels gelden voor iedereen, ongeacht achtergrond of mening. Op dit forum heerst vrijheid van meningsuiting. We stellen echter wel eisen voor de manier waarop dit gebeurt: we willen namelijk discussiëren! Wat we daarmee bedoelen wordt duidelijk gemaakt in de discussiedoelstellingen.
A3 :: Deze regels kunnen te allen tijde in aanmerking komen voor een wijziging. Deze beslissing wordt gedaan in het moderatorteam. Belangrijke wijzigingen zullen in het Nieuws-subforum aangekondigd worden.
A4 :: De meningen die te vinden zijn op dit forum zijn niet per definitie de meningen van de initiatiefnemers van deze site.
A5 :: De vrijwilligers die deze site beheren hebben het recht om berichten en onderwerpen te bewerken, verplaatsen, verwijderen of sluiten. Als gebruiker geeft u toestemming om uw profiel blijvend in onze database op te slaan.
A6 :: Wij zijn allesbehalve alziend en alperfect. Ziet u iets gebeuren dat volgens u niet door de beugel kan, zonder enig ingrijpen? Laat het ons (de moderators of administrators) weten via een privé bericht (PB).
A7:: Wij staan altijd open voor suggesties, in het Suggesties/Opmerkingen-forum. Algemene klachten kunt u kwijt in het daarvoor bestemde klachtenforum. Neem regel E4 in acht als u wil klagen over andere gebruikers.
A8 :: Het plaatsen van (internet)(kranten) artikelen zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende getoond aan het beheer van het forum is niet toegestaan en zullen door het beheer van het forum zonder verdere opgaaf van redenen worden verwijderd.
Een link plaatsen is wel toegestaan, echter het beheer is niet aansprakelijk voor eventuele inhoud die op de link staat.
Zie ook Auteursrechten
A9 :: Reclame (spam) kan een onmiddellijke ban betekenen. En dat kan divers zijn, naast schoenverkopers zijn we ook niet gecharmeerd van verkopers van religieuze lectuur of mensen die lukraak evangelisch getinte teksten plaatsen zonder verdere eigen inbreng.Elementaire gedragsregels

E1 :: Racistische en discriminerende uitingen zijn verboden, evenals scheldproza en schuttingtaal.
E2 :: Bedreigingen zijn verboden. Roddel, laster en achterklap over het privéleven van een ander forumlid worden hier niet getolereerd, evenals het uitvechten van vetes die al dan niet ontstaan zijn op andere fora. Berichten met sneren naar forumgebruikers, of het plaatsen van generaliserende en beledigende opmerkingen over de gemiddelde gebruiker op dit forum zijn ook verboden.
E3 :: Iemand uitschelden of het starten van ordinaire scheldpartijen is ook uit den boze. Iemand uitschelden of bekritiseren via onderschriften of topictitels uiteraard ook (een onderschrift moet iets zeggen over uzelf of uw denkbeelden, en dit zou los moeten staan van welke discussie of forumgebruiker dan ook). Dergelijke onderschriften of topics worden zonder waarschuwing verwijderd.
Het is wel eens gebeurd dat iemand een uitspraak van een andere forumgebruiker zó kon waarderen, dat hij hem als signature gebruikt heeft. Hier is uiteraard niets mis mee, als de betreffende forumgebruiker er geen bezwaar tegen heeft.
E4 :: Als u op iemand expliciet kritiek wil uiten, dan kunt u zich tot deze persoon via een PB wenden. De inhoud van deze PB's mag nooit gedeeld worden op het forum zelf. Topics die expliciet over andere gebruikers gaan mogen alleen door moderators of administrators aangemaakt worden.
Meestal is een dergelijk topic het resultaat van een afsplitsing. Klachten over individuele gebruikers kunt u sturen naar de forum administrators (op het forum aangegeven met rode gebruikersnaam). Zij zullen dan vervolgens actie ondernemen.
E5 :: Mensen die stelselmatig reageren met oneliners, of voornamelijk 'knip en plak' werk van andere sites gebruiken, of alleen maar links plaatsen en weinig eigen inbreng kunnen bieden zijn niet gewenst. Mensen die constant proberen om verdeeldheid te zaaien en ruzie te zoeken evenmin.
Er wordt van de deelnemers verwacht dat ze hun standpunten goed onderbouwen zonder daarbij terug te vallen op dogma's. Wie in een discussie stelselmatig weigert om standpunten te onderbouwen of reacties en vragen van andere forumgebruikers inhoudelijk te becommentariëren of te beantwoorden, loopt het risico een waarschuwing te krijgen.
Het kan voorkomen dat we geen kans zien dat een user nog zinvol bijdragen kan leveren aan een topic of aan het forum. Eventueel wordt de user dan voorzien van een Babbelbox Only Account hetgeen inhoudt dat de user alleen in de babbelbox posten kan. Ook kan het de user verboden worden in een bepaald topic of subforum te reageren.
Bij ernstige gevallen zullen we twee keer waarschuwen, waarna de derde overtreding een tijdelijke of permanente ban tot gevolg zal hebben.
E6 :: Topics of bijdragen die vrijwel alleen bestaan uit links en duidelijk niet gericht zijn op een discussie, maar bedoeld zijn als spam, zullen door ons zonder waarschuwing worden verwijderd.
E7 :: Iedereen die een nieuwe discussie begint moet met een duidelijk verhaal komen. Het bericht moet een stelling bevatten. Deze stelling dient beargumenteerd te worden. Topicstarts en polls die slechts uit één vraag of enkele regels bestaan, zonder enige toelichting stellen we hier niet op prijs. Deze zullen verplaatst worden naar de babbelbox of de prullenbak. Wie regelmatig met dit soort 'bijdragen' komt, zal in de waarschuwingsprocedure terecht komen (zie artikel E5]
E8 :: Mensen dienen in de discussie aangesproken te worden met de door hun gekozen nickname. Eigen namen bedenken voor discussiepartners is verboden. Eventueel kan de nickname worden afgekort, met een voor iedereen duidelijke afkorting. Indien de discussiepartner zijn postings ondertekent met zijn eigen naam, dan mag deze ook worden gebruikt.
E9 :: Bronvermelding:
a: Is altijd verplicht als u iets overneemt uit een boek, artikel of een andere website. Dit kunt u doen als u bijvoorbeeld passages gebruikt in betogen. Bij plagiaat of schending van het auteursrecht kunt u een waarschuwing verwachten en bij herhaling een ban.
b: Bronvermelding is een noodzaak als u een copy/paste wil gebruiken als argument in een discussie.
Dit om de oorsprong te kunnen achterhalen en zijn context.
Woorden binnen afbeeldingen (dus ook screendumps) zijn niet achterhaalbaar door de google zoekfunctie.
E10 :: Het moderator team heeft het recht om alle topics die niet stroken met de algemene doelstellingen te sluiten of te verwijderen.
E11 :: Het aanmaken of gebruiken van meerdere accounts door dezelfde persoon is niet toegestaan.
E12 :: Avatars dienen de algemeen geldende fatsoensnormen niet te schenden, niet extreem aandachttrekkend te zijn, zo ook onderschriften.
De laatste max. de ruimte van 4 regels, in zwart, in gewoon lettertype en zonder smilies.
Zie ook Jouw profiel, zoals avatar en onderschrift. Eventueel ter beoordeling van de Admins en Moderators.De onderstaande regels maken het forum overzichtelijk en discussies zullen dan interessant, leesbaar en op niveau blijven.

T1 :: Discussies over wetenschap, vrijdenken, spiritualiteit, (verlichtings)humanisme, kritisch denken, religie, skepticisme, atheïsme en agnosticisme, maatschappelijke onderwerpen en daaraan verwante filosofie zijn over het algemeen de onderwerpen waar dit forum voor bedoeld is. Dit kan vrij breed worden opgevat, maar het is in ieder geval verstandig hier van bewust te zijn.
T2 :: Andere onderwerpen kunnen eventueel geplaatst worden in de fora onder het kopje "De minder 'zware' onderwerpen." Mensen die alleen maar willen slowchatten adviseren we om een ander forum te zoeken. (Onder slowchatten verstaan we het snel reageren met korte berichten in een onderwerp. Op deze manier worden heel veel berichten gegenereerd met een laag informatiegehalte.)
T3 :: Wilt u een nieuw topic starten? Hou er rekening mee dat een moderator het recht heeft om uw nieuwe topic samen te voegen of te verwijderen als er al een vergelijkbaar topic bestaat. Het kan verplaatst worden als het in een ander subforum beter op zijn plaat
T4::Gebruikers die een IP ban omzeilen, lopen het risico om door de beheerders verwijderd te worden. Zonder voorafgaand overleg!
T5 :: Heeft u iets interessants gelezen in de krant of op een nieuwssite? Dan kunt u dit posten in het Actualiteiten forum! Geef wel te allen tijde een goede bronvermelding bij uw nieuwsbericht en voorzie het van een inleidend commentaar.
T6 :: Start u een nieuw onderwerp? Een nieuw onderwerp zou expliciet de discussiedoelstellingen van dit forum moeten verwezenlijken. Formuleer duidelijk waar uw topic over zal gaan: baken dus het onderwerp af. Geef een stelling of geef stof om over te discussiëren: mensen moeten kunnen
reageren op uw stelling. Topics die beginnen met korte berichten worden niet gewaardeerd. Zorg tevens dat de topictitel de lading dekt, zodat de titel al duidelijk maakt waar het onderwerp over gaat.
T7 :: Start u een nieuw onderwerp, en wilt u bepaalde onderwerpen of zaken vermijden? Specificeer dit dan expliciet in uw eerste bericht. Als uw gegeven restricties redelijk zijn, dan zullen de moderators daar op letten. Let op dat alleen dergelijke eisen in het starttopic van een onderwerp
zullen gelden! Onder redelijke restricties verstaan we restricties die betrekking hebben op een generiek onderwerp die door ons uitvoerbaar zijn. Expliciete restricties op bepaalde deelnemers willigen we in ieder geval nooit in. Ook willigen wij expliciet geen restricties op levensbeschouwing in. Uw onderwerp zou wellicht deze restricties kunnen impliceren, maar dit zal geen garantie geven dat mensen met een daadwerkelijk andere kijk niet zullen participeren.
T8 :: Wilt u ergens reageren? Reageer dan on topic.
T9 :: Probeer zogenaamde "kerstboomreacties" te vermijden. Wat bedoelen we daar mee? Wees spaarzaam met emoticons, vetgedrukte letters, cursieve letters, grotere letters, kleuren of combinaties van beiden! Gebruik ze alleen als u er een speciale bedoeling mee heeft (iets benadrukken). Het staat nogal schreeuwerig, of kinderlijk. Gebruik deze opmaak dus met mate, en daar waar het echt nodig is. Het komt het leesplezier van de mensen op het forum niet ten goede. Stelselmatig zich hieraan schuldig maken kan leiden tot een waarschuwing of ingrijpen van de moderators.
De kleur rood is alleen toegestaan om te worden gebruikt door de moderators.
T10 :: Let op met het quoten van anderen: maak geen pagina-lange quotes. Dit is overbodig en onoverzichtelijk. Korte quotes maken het forum leesbaarder. Een complete reactie van 30 regels quoten om vervolgens een enkele regel tekst als antwoord te geven, wordt ervaren als zeer storend. Lees de snelcursus quoten door, betreffende dit onderwerp. Wie in één post op meerdere forumdeelnemers reageert, dient de namen in de quotetags te voegen, of dit in de alinea erboven aan te geven; dit om spraakverwarring te voorkomen. Wanneer alle quotes in een bericht van dezelfde persoon zijn, dan voldoet het om enkel de bovenste quotetag van een naam te voorzien.
T11 :: Het Forum "Persoonlijk" is bedoeld om je als nieuw lid voor te stellen ea. persoonlijke kwesties. Het is niet de bedoeling om daarin iemand te bevragen over persoonlijke zaken (zoals levensbeschouwing). Gebruik hiervoor de andere fora! Hou het in het voorsteltopic derhalve enkel bij een welkom. Als je als nieuw lid een statement wil maken dat meer inhoudt dan enkel voorstellen, open daarvoor dan een nieuw topic in een geschikt subforum.
Zie ook Forum Persoonlijk
T12 :: Afhankelijk van de ernst kunnen moderators ingrijpen met een opmerking in roodbruine tekst of strenger toespreken in rood. Moderatoropmerkingen dienen niet becommentarieerd te worden in het lopende topic. Elk moderatoroptreden streeft naar een zo soepel mogelijk verder verloop van de discussie. Eventuele reacties van onbegrip of gevoel van onrechtvaardige behandeling naar aanleiding van moderatie dienen gegeven te worden in het klachtenforum, waar er verder over gesproken kan worden, of kies voor een directe benadering en ga via een pb in conclaaf met de desbetreffende moderator of vraag advies aan de admin.

Herhaaldelijke overtredingen worden gevolgd door een gesprek op maat of een waarschuwing.

Veel discussieplezier gewenst door het Freethinker team!Laatst aangepast 14 mei 2019, Bonjour
Is de leegte niet een weldaad, geeft stilte niet veel rust, waarom moet onder leiding van dominees, goeroes, therapeuten en anderen alles kapot gezingeeft worden?

Gesloten