Veelgestelde vragen en opmerkingen.

Als je nieuw bent op dit forum, lees dan eerst even de regels.

Moderator: Moderators

Gesloten
Gebruikersavatar
Devious
Erelid
Berichten: 6467
Lid geworden op: 14 jul 2003 22:17
Locatie: saturn
Contacteer:

Veelgestelde vragen en opmerkingen.

Bericht door Devious » 16 dec 2006 13:12

VEELGESTELDE VRAGEN EN OPMERKINGEN.


Regelmatig zijn er mensen die op en aanmerkingen hebben, of vragen stellen over de informatie die op de site of het forum te vinden is. Sommige vragen en opmerkingen zijn verstandig, maar er zijn ook veel die van vooringenomenheid en kortzichtigheid getuigen. Hieronder vindt u een selectie van vragen en opmerkingen die regelmatig voorkomen.
Met 'wij' worden in dit artikel de initiatiefnemers van www.freethinker.nl bedoeld, dit om misverstanden te voorkomen.
Deze lijst met vragen en opmerkingen is nog lang niet af, en zal regelmatig aangevuld en bewerkt worden.


‘WAT IS EEN VRIJDENKER?’

We willen duidelijk stellen dat we vinden dat iedereen zelf invulling mag geven aan het begrip ‘vrijdenker.’ De definitie die we hier geven is de interpretatie die wij eraan geven, en deze komt naar onze mening redelijk overeen met de betekenis die men er sinds oudsher aan heeft toegedicht.

Een vrijdenker is een persoon die zijn of haar meningen probeert te vormen op basis van de rede, onafhankelijk van traditie, autoriteit, of gevestigd geloof. Tot de vrijdenkers behoren vaak de atheïsten, agnosten en rationalisten. Wijzelf, al zal niet iedereen het met ons eens zijn, beschouwen sommige deïsten en vrijzinnige gelovigen ook als vrijdenkers. Er zijn mensen die in een god geloven, en tóch de rede als leidraad in hun leven aanvaarden. Wij hebben er geen enkel probleem mee om deze mensen vrijdenkers te noemen.


‘VINDEN VRIJDENKERS ZICHZELF SUPERIEUR?’

Uiteraard kunnen we niet voor anderen spreken, maar wij zien onszelf niet zo. Vrijdenkers zijn mensen van vlees en bloed. Vrijdenkers hebben te kampen met dezelfde zwakheden als andere mensen, ze kunnen zich vergissen of hun beheersing verliezen. Wij zien het vrijdenken als iets om naar te streven; een continue strijd tegen zelfbedrog en hypocrisie, en een oprechte zoektocht naar de waarheid.


‘JULLIE PROBEREN GELOVIGEN IETS OP TE DRINGEN!’

Wij proberen helemaal niemand iets op te dringen, maar maken slechts gebruik van ons recht op vrije meningsuiting. De gelovige komt uit vrije wil om op deze site te lezen, en op het discussieforum en via de mail wordt de gelovige geen enkele strobreed in de weg gelegd om een tegenreactie te geven. Wij proberen dus niemand iets op te leggen. Wij evangeliseren niet op evenementen en marktplaatsen, wij gaan niet bij de deuren langs en wij klampen geen mensen aan op straat. Ook proberen we onze overtuiging niet op te dringen door te dreigen met de hel of terroristisch geweld.
Ons scepticisme is slechts een reactie op de absurde claims die sommige gelovigen aan de man proberen te brengen. Het zijn gelovigen die met absurde claims komen; het zijn gelovigen die beweren dat ongelovigen naar het eeuwige vuur gaan; het zijn gelovigen die beweren dat beschaving en moraal niet mogelijk zijn zonder het geloof in een God, en het is ons recht om een weerwoord te geven!!!


‘JULLIE HEBBEN GEEN RESPECT VOOR GELOVIGEN!’

Dat is onjuist! We hebben zelfs zeer veel respect voor gelovigen. We hebben echter niet altijd respect voor de denkbeelden die mensen aanhangen. Aan Voltaire wordt de volgende uitspraak toegeschreven: ‘Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen’, en dat is precies zoals wij erover denken. Wij respecteren individuen, maar wat deze zeggen kunnen we ongeloofwaardig en soms zelfs verachtelijk vinden.


‘JULLIE ZIJN ISLAMOFOOB!’

Een fobie is een ziekelijke, irrationele angst; een psychische stoornis. De term ‘Islamofobie’ is daarom een ad-hominem; het is een strategie om mensen die de Koran bekritiseren, neer te zetten als mensen met een psychische stoornis, waardoor men hoopt dat niemand nog naar ze zal luisteren. In de Koran staan veel zaken die op z’n minst erg verontrustend zijn voor niet-moslims. Het is een respectloze dooddoener om dit af te doen als ‘islamofobie’.


‘ZIJN JULLIE NIET EVEN DOGMATISCH ALS DE GELOVIGEN WAARMEE JULLIE HET ONEENS ZIJN?’

Onjuist! We geloven niet in God, vanwege een gebrek aan bewijs, hetgeen dus niet wil zeggen dat God volgens ons niet kan bestaan. God kan best bestaan, alleen wij geloven het niet, omdat de stelling dat God bestaat, voor zover wij weten, nog nooit bewezen is. Ik zou niet weten wat daar dogmatisch aan kan zijn.
Hetzelfde geldt voor de talloze wonderen die in de oude geschriften staan beschreven. Als iemand beweerd dat Mozes stokken in slangen kon veranderen, of dat Jezus een in verregaande staat van ontbinding verkerend lijk tot leven kon wekken, zijn we dan dogmatisch als we zeggen: ‘ik wil eerst bewijzen zien!’?
'Bij een discussie die de redelijkheid zoekt heeft hij die het onderspit delft groter voordeel, voor zover hij er iets van opgestoken heeft.’ Epicurus (341-271vc)

Gesloten