Erken het recht op afvalligheid en ongeloof -B. van der Ham

Forum met topics over agnosticisme, atheïsme, humanisme, vrijdenken en andere aanverwante onderwerpen.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
PietV.
Moderator
Berichten: 14308
Lid geworden op: 21 sep 2004 20:45
Locatie: Rotterdam

Erken het recht op afvalligheid en ongeloof -B. van der Ham

Bericht door PietV. » 10 dec 2015 11:05

Het artikel van Boris van der Ham geeft met name een blik over de grenzen. Maar ook in Nederland is in sommige kringen afvalligheid en ongeloof een doodzonde. Dat kan binnen het gezin zijn maar ook in andere sociale structuren. Terwijl het in ons land goed bespreekbaar is op tv als het proces al lang en breed achter de rug is.(Adieu God)
Echter het kan vervelende consequenties hebben voor degenen die midden in het loslatingsscenario zitten en tegenstand ontmoeten van de achterblijvers. Voorbeelden genoeg in onze rubriek getuigenissen van afvalligen.
Dit jaar, 2015, was een gevaarlijk jaar voor de 'ongelovigen'. Dat laat het Freedom of Thought Report 2015 (IHEU) zien dat de internationale humanisten vandaag publiceren. De vorm en aard van hun positie wereldwijd varieert. Maar er zijn beperkingen op de arbeidsmarkt, ze mogen hun mening niet uiten, ze komen niet in aanmerking voor politieke functies, kunnen niet trouwen of hun bestaan wordt systematisch ontkend.

Sociale uitsluiting
In het ergste geval worden 'ongelovigen' vervolgd en ter dood veroordeeld. In 55 landen is afvalligheid of godslastering strafbaar, in 13 landen riskeer je daarvoor zelfs de doodstraf. Ondanks - of misschien wel: dankzij - het feit dat de secularisatie ook in islamitische landen doorzet, zijn het vooral die landen waar straffen voor godslastering en afvalligheid de afgelopen tijd zijn aangescherpt. Zo werd in Saoedi-Arabië vorig jaar atheïsme voor de wet gelijkgesteld met terrorisme, wat dit jaar tot diverse doodvonnissen leidde.
Het vervolg staat hier.
Is de leegte niet een weldaad, geeft stilte niet veel rust, waarom moet onder leiding van dominees, goeroes, therapeuten en anderen alles kapot gezingeeft worden?

Plaats reactie