Niet te geloven - Willie van Peer

Geef hier je mening over boeken die je hebt gelezen.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Waarom?
Diehard
Berichten: 1479
Lid geworden op: 15 jun 2015 09:20

Re: Niet te geloven - Willie van Peer

Bericht door Waarom? » 10 mei 2019 09:58

Bonjour schreef:
10 mei 2019 06:35
Toch is dit iets anders als de zoveelste voetbalwedstrijd waar we naar zitten te kijken.
Mensen zijn al eeuwen ongelovig geworden, maar het probleem was dat ze geen goed weerwoord hadden op de religieuze claims. Een aantal jaren geleden, voor ik in aanraking kwam met de Jesus myth theorie had ik nog steeds het gevoel niet goed te kunnen verklaren hoe het christendom ontstaan was. En dat maakte de atheïsten kwetsbaar.
We zien nu dat er steeds meer gefundeerd tegengas komt van historici. Op zich was die er 100 jaar geleden ook wel, maar ze hadden geen ruimte om hun werk bekend te maken. Via internet is dat er nu wel. Dus langzaam aan zie je dat christenen steeds meer met alternatieve verklaringen geconfronteerd worden en ze worden er gek van.
Dag Bonjour,

Even goed teruglezen: het lezen van dergelijke boeken is voor mij vruchteloos geworden en daarom de zoveelste voetbalwedstrijd waar ik naar kijk. Vandaar mijn verzuchting: ik begrijp niet waarom iemand als Rereformed hier nog de moed voor krijgt...Goed ik begrijp dat het voor hem hobby en spel is. Fair, dat kriebelt bij wel ook nog wel eens...Maar iets wat tot totale onzin, onmorailiteit en emotioneel wangedrag is verklaard heeft zeker niet de aandacht nodig die te veel atheïsten hier nog aangeven. Uiteraard mogen en moeten hier ook "verdedigers" van de wetenschappelijke claims onder zijn., maar niet iedereen. Dan blijft agnosticisme of atheïsme letterlijk een anti-religie. Ik zelf verleg eerder de spits naar de onmoraliteit en emotioneel wangedrag. Dit heeft vooral met mijn als persoon te maken, maar ook omdat je zo ongeveer niets van de onzin hoeft aan te kaarten richting gelovigen. Wel dat zelfs de meest intelectuele gelovigen meestal heel snel welsluipen en/of diep "gekwetst" zijn, je wilt niet graag dat je god en jezelf voor een moreel monster wordt uitgemaakt nietwaar?. In een rationele discussie kunnen ze eindeloos volhouden, omdat ook hun bronnen "eindeloos" zijn en leven in deze moderne tijd waarin iedereen zijn eigen feiten lijkt te mogen hebben.

En ook de recensie van Trouw laat een stuk van mijn verzuchting zien..Ik citeer maar even het hele stuk om "dit boek niet te lezen"...Er is al zoveel....maar misschien wordt dit een lang verwacht "standaardwerk"....ik denk het niet.

Redenen om dit boek niet te lezen
Van Peer mag dan nog zo vaak zeggen dat hij niemand van zijn geloof wil (en kan) beroven: zijn uitroeptekens als hij weer een bijbels verhaal heeft afgeschoten, zijn soms wel erg triomfantelijk. Verder is hij niet vies van een forse provocatie, bijvoorbeeld als hij oppert dat Jezus misschien wel een cynisch filosoof à la Diogenes van Sinope (de man in de ton) is geweest en als hij even met de gedachte speelt dat Jezus dus wellicht ook in het openbaar kan hebben gemasturbeerd. Even­eens onzin is dat er geen recente Nederlandstalige wetenschappelijke literatuur zou bestaan over de historische werkelijkheid van het Nieuwe Testament: van Fik Meijer, Johan Leman of Cees den Heyer heeft Van Peer kennelijk nog niet gehoord.
en wat betreft "Een aantal jaren geleden, voor ik in aanraking kwam met de Jesus myth theorie had ik nog steeds het gevoel niet goed te kunnen verklaren hoe het christendom ontstaan was. En dat maakte de atheïsten kwetsbaar. "
Ontstaan van de meeste religies zijn lastig verklaarbaar, zelfs het ontstaan van religie/geloof an sich is een lastige. Er zijn (hele goede) theses, het kan op basis van huidige wetenschappelijke methode en kennis gewoon niet emperisch getoest worden. Is dat erg?, nee..wel jammer. De gelovige heeft een groter drama....er is geen bewijs voor zijn geloof,..... en totale wanhoop: wat betreft zijn godheid is die totaal. Ik heb het al vaker geschreven, historische werkelijkheid van bijbelverhalen/personen maken nog niet zijn geloof of godheid tot een waarheid, die werkelijkheid kan terecht worden aangevochten. De "verlichtte" gelovigen kunnen daarna blijkbaar prima door leven met een historische werkelijkheid die verdwenen is. Ze zijn immuun geworden voor deze kritiek omdat ze het zelf ook sleutel gebruiken...Meestal zijn ze wel veel aardiger tegenover anders gelovigen of andere religies, dat dan weer wel. Maar ook niet te snel juichen:In hun aardigheid tolereren ze allerlei gekkigheid van hun medegelovigen of met argument "dit heeft niets met mijn geloof X te maken" lijken of willen ze blind zijn voor de orthodoxe roots van hun eigen geloof, die dat juist wel alles met geloof X te maken vinden hebben.

En wat betreft: "Dus langzaam aan zie je dat christenen steeds meer met alternatieve verklaringen geconfronteerd worden en ze worden er gek van."
Daar worden ze meestal niet zo gek van. Wel dat ze in mijn jeugd ( zeventiger jaren) op geen enkel school met de Bijbel of Reformatorisch school moeite hadden om OT verhalen te vertellen aan de kinderen, Nu steeds meer wel,op scholen met de Bijbel is het allang verdwenen, Refo scholen zitten nu met de handen in het haar.. Simson is niet meer die stoere "Rechter", maar een religieuze zelfmoord terrorrist. In mijn tijd werd nog omstandig uitgelegd dat Simson natuurlijk geen zelfmoord pleegde....dat krijg je niet meer verkocht en de gelovigen pikken het letterlijk niet meer of dat het aan de kinderen wordt verteld. De romantiek van de verhalen is aan gruzelementen gegaan omdat in deze tijd zichtbaar wordt wat dit betekent en dat jouw god ook dit verleden had en heeft...
God is dood! God blijft dood! En wij hebben hem gedood! Hoe zullen wij ons troosten, wij moordenaars?

Zoek je troost? Bach! ( Waarom? 1:1)

Plaats reactie