Wim Kok

Voor discussies over muziek, film en TV.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Maria
Site Admin
Berichten: 13489
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Wim Kok

Bericht door Maria » 21 okt 2018 15:56

Passend in dit subforum, omdat we hier bekende mensen herkennen, die wij kennen via de media.
Deze keer een politicus.
https://nos.nl/artikel/2255675-wim-kok- ... nders.html
Met Wim Kok is na Ruud Lubbers voor de tweede keer dit jaar een groot staatsman en een integer bestuurder heengegaan. Net als zijn voorganger Lubbers wist Kok het partijbelang te overstijgen en tegenstellingen te overbruggen.
Wim Kok werd uiteindelijk gezien als premier van alle Nederlanders

Zeker voor mij persoonlijk in mijn herinnering.
Ik, die altijd sociaal-liberaal was ingesteld.
Ieder krijgt wat hij verdient naar inzet en prestatie, maar de zwaksten onder ons, die niet in staat zijn mee te komen, moeten geholpen.
Ik, die in het diepte punt van de grote crisis van laat 20e eeuw werkte onder mensen die leden onder hun arbeidsongeschiktheid en werkloosheid en waarbij de situatie voor 50+ers echt uitzichtloos was.
Maar ook de voorbeelden zag van het misbruiken van de socialisering, van de tijd daarvoor en het gebrek aan controle daarop.

De zwaksten waren niet alleen meer zij, die niet zelf konden, maar ook degenen, die misschien nog wel konden, maar die geen enkele kans meer kregen zichzelf te bewijzen, omdat niemand meer op hen zat te wachten.
Zelfs vrijwilligerswerk werd afgestraft, omdat ze surrogaat betaald werk zouden doen, waardoor andere te betalen krachten niet meer nodig zouden zijn en het dus geen vacatures meer zou opleveren.

De tijd dat werknemers en werkgevers tegenover elkaar stonden en ieder voor zich streed in hun machteloosheid het tij te keren.
In de tijd van Kok leerde men toch, dat er naar elkaar geluisterd moest worden en ondanks de grote moeite en verschillen, deed men dat uiteindelijk toch.
Dat was voor mij de verdienste van Kok, die al in de tijd van voorzitterschap van het FNV had geleerd voor zijn eigen parochie op te komen en te staan, maar dat dit alleen resultaten kon opleveren door je eigen wensen te uiten, te luisteren, en stukje bij beetje te geven en te nemen.

Zoals hij zouden er nu meer moeten zijn.
Niet polariseren, maar verbinden met voor ieder zoveel mogelijk behoud van respect voor zichzelf en voor elkaar.
Voor mij blijft hij een voorbeeld van een groot politicus in een zeer moeilijke tijd.
Dat heeft eigenlijk nog niet eens zo veel te maken met mijn eigen wensen en ideeën voor een hoop verschillende aspecten.
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 15403
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: Wim Kok

Bericht door Peter van Velzen » 22 okt 2018 03:57

Helaas is hij afgetreden omdat hij zich veranwoordelijk voelde voor het falen van de missie in Srebenica, De ware schuldigen voelden zich nergens verantwoordelijk voor. Het resulaat van zijn kebinetsbeleid werd door {im Fotuyn afgeschilderd als "De puinhopen van paars", terwijl de enige grote fout van de paarse kabinetten het verkwanselen van de pensioenen was. Voor het overige is Nederland er vrijwel uitsluitend op vooruit gegaan. Niet dat ik geen kritiek zou hebben op sommige zaken, maar een puinhoop was het allerminst. Zeker niet als je het vergelijkt met wat er voor en wat er na kwam.
Ik wens u alle goeds

Plaats reactie