Amazon

Voor discussies over muziek, film en TV.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 15394
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Amazon

Bericht door Peter van Velzen » 22 jun 2019 11:03

Ik had net gedeeltelijk onderstaande youtube video bekeken over de absurde rijkdom van Jeff Bezos en hoe idioot het was dat hij mee geld had dan hij in duizend jaar zou kunnen uitgeven en dat Amazon geen cent belasting betaalt, en dat zijn rijkdom eigenlijk door zijn werknemers is vergaard. Ik bedacht dat de wereld nietzo simpel was als de maker van de video het deed voorkomen. Ten eerste bezit Bezos geen geldpakhuis met daarin 154 miljard dollar. Hij heeft waarschijnlijk vrijwel al zijn rijkdom in de vorm van aandelen. Als hij ze morgen allemaal zou proberen te verkopen, dan zou de koers ervan prompt instorten en mag hij blij zijn als ze nog meer dan 15 miljard zouden opbrengen; nog altijd meer dan je in een mensenleven kunt uitgeven, maar slechts een schijntje van zijn momentane rijkdom.

Dan het feit dat Amzon geen belasting betaald. Dat heeft niets te maken met de beurskoers. Het kapitaal van Amazon na de beursgang bedroeg 428 miljoen. De winst van het bedrijf is het verschil van haar vermogen aan het begin van het jaar en dat het eind van het jaar, Direct ná de beursgang had het zóveel geld dat het zich jarenlange verliezen kon permiteren die het achteraf met haar winst in volgende jaren mag verrekenen. Als het bedrijf niets koopt maar alles huurt of in cosignatie heeft, dan hoeft het niet meer vermogen te hebben, dan het geld dat bij de beursgang binnen kwam. De operationele winst kan verrekend worden met de aanloopverliezen, en als die wat dat betreft uitgeput zijn, kan het bedrijf met de resterende winst een deel van de eigen aandelen terugkopen, waardoor het belastingtechnisch nog steeds 0,0 dolllar winst heeft gemaakt. Omdat de aandelenprijs inmiddels is gestegen tot 820 dollar en de aandelen meermaals gesplitst zijn(één aaandeel van toen is 4 aandelen van nu), is één procent daarvan al voldoende om een winst van 4,6 miljard weg te werken, (en ondertussen stijgt de beurskoers).

Ook de bewering dat Bezos zijn geld is verdiend door zijn werknemers is maar zeer gedeeltelijk. waar. Het meeste ervan moet de komende tien jaar nog verdiend worden door de mensen die dán voor Amazon werken. De intrinsieke(=balans)
waarde van het bedrijf is veel kleiner dan de beurswaarde. Aandelenkoersen zijn immers gebazeerd op verwachtingen, niet op de balans.

Ik wens u alle goeds

Gebruikersavatar
PietV.
Moderator
Berichten: 14305
Lid geworden op: 21 sep 2004 20:45
Locatie: Rotterdam

Re: Amazon

Bericht door PietV. » 22 jun 2019 18:05

Leuke analyse Peter. Hoeveel dividend zou hij zichzelf uitkeren?
Is de leegte niet een weldaad, geeft stilte niet veel rust, waarom moet onder leiding van dominees, goeroes, therapeuten en anderen alles kapot gezingeeft worden?

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 15394
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: Amazon

Bericht door Peter van Velzen » 23 jun 2019 02:36

PietV. schreef:
22 jun 2019 18:05
Leuke analyse Peter. Hoeveel dividend zou hij zichzelf uitkeren?
Geen idee, veel hoeft het niet te zijn aangezien hij zo te zien 20% van alle Amazon-aandelen lijkt te bezitten. 15 miljoen beetjes maken best een boel.
Ik wens u alle goeds

Plaats reactie