Denkwijze verschil tussen gelovigen en niet gelovigen?

Serieuze discussies over het menselijk denken en gedrag

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Maria
Site Admin
Berichten: 13697
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Denkwijze verschil tussen gelovigen en niet gelovigen?

Bericht door Maria » 04 dec 2019 14:58

Nav. een topic op een christelijk forum over "De denkwijze van atheïsten"
Zouden we dat ook kunnen invullen door vergelijkingen met theïstische en atheïstische denkers?
Veel kun je daarvoor invullen met anekdotische verhalen.
Maar een serieuze vraag verdient een serieuze overdenking:
Is er een verschil in denkwijze (of aard) van mensen, die wel of niet gemakkelijker religieus geloven?
Ik denk dat e dan ook de denkwijze van theïsten erin moet betrekken.

Ik denk, dat er een wezenlijk verschil is tussen mensen in hun denken over onzekerheden en behoefte aan antwoorden op hun vragen.
Datgene wat niet persé aangeleerd hoeft te zijn, maar gezien moet worden als eigenschap, die een manier van denken kan bepalen.
Die zich tijdens een leven kan manifesteren in een altijd blijven zoeken en willen bijleren, het accepteren dat er onzekerheden zijn.
Met als gevolg dat meningen en dingen die geloofd worden vaker kunnen wisselen.
Of juist het vasthouden aan de antwoorden, die eenmaal zijn aangeleerd in de angst zekerheden kwijt te raken, zeker als vanuit die zekerheid een zelfbewustzijn en identiteit worden gehaald. En dus een denkwijze, waarin men het moeilijk vindt als zekerheden weg zouden kunnen vallen.

Om dat te vertalen naar het denken over spiritualiteit en religie zal de één steeds zoekende blijven, ook al zijn er al antwoorden, maar vooral als die antwoorden lang niet altijd voldoen en er aan getwijfeld wordt.
En de ander zal proberen vast te houden aan zijn overtuiging en het zoeken eerder in dienst stellen van bevestiging van de eigen overtuiging en om de ander daarin mee te krijgen in hun manier van denken over een geloof tegen de natuurwetten in.

Een andere, maar niet te verwaarlozen eigenschap is de aangeboren manier van ervaren, wat men doet door rationeel naar dingen te kijken of juist meer gevoelsmatig.
Normaal gesproken loopt dit samen en door elkaar, maar het kan bij de diverse personen in verschillende mate hun denkwijze bepalen.
Zo zal de één meer waarde hechten aan rationele logica om iets te kunnen aannemen en de ander zal veel sneller door zijn gevoel en ervaring over een bepaald onderwerp te overtuigen zijn.

Deze overdenkingen zijn niet om een waardeoordeel te geven, maar wel om te realiseren, dat mensen gewoon verschillende eigenschappen kunnen hebben, waardoor de één meer rationeel denkt dan de ander. En dus ook eerder bewijs nodig heeft om iets te kunnen geloven.
Of dat nu het geloof in een god is, het theïsme, of om te geloven dat er bovennatuurlijke entiteiten zijn die invloed uit oefenen op de mens, zoals menselijke zielen, die kunnen rondwaren en een oogje in het zeil houden of opnieuw geboren kunnen worden.
Wat oha. spiritualiteit wordt genoemd.
Of wat tegenwoordig ook steeds vaker de ronde doet, geloven dat alle levende wezens en zelfs materie wat elkaar beïnvloedt, een bewustzijn hebben, te vergelijken met het menselijke.

Of het zou door een andere manier van "geestelijk zien" zijn, zoals een bewustzijnservaring die alleen binnen het brein waargenomen wordt bij en door enkele mensen, maar wat niets te maken heeft met een zintuiglijke waarneming.
Dergelijke ervaring worden intensief onderzocht en ook voor een groot gedeelte al benoemd en verklaard door neuro-fysiologische wetenschappers.
Wel is het zo dat het vertellen over dit soort ervaringen heel overtuigend kan overkomen door de enorme gevoelsmatige en vaak ook charismatische manier van vertellen door betrokken personen, die dit soort waarnemingen ooit hadden.

Ook verhalen en het geloof in een leven binnen een zoveelste dimensie of bezoek van andere entiteiten, die niemand kan zien, maar door een enkeling wordt waargenomen, valt onder dat laatste.
Bewijzen wat het niet kan zijn worden vaak geleverd.
Wat het wel is kan nog steeds niemand aantonen.

En als dit alles sterk wordt bepaald door de wezenlijke eigenschappen en karakters van mensen, kan het dan zo zijn, dat bij alsnog een verlies van oude zekerheden en waarden en ommezwaai naar nieuwe invullingen, mensen dat toch weer doen volgens hun oude eigenschappen en wijzen in denken en weergeven daarvan?
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
Bonjour
Moderator
Berichten: 5173
Lid geworden op: 27 jun 2008 23:26

Re: Denkwijze verschil tussen gelovigen en niet gelovigen?

Bericht door Bonjour » 04 dec 2019 22:42

Onderschat de kracht niet van sceptisch denken. Ik heb een gevoel dat dit door een gelovige opvoeding in ieder geval deels wordt ondermijnt.
Zelfs als schepping bewezen wordt, is Magrathea net zo waarschijnlijk als God.

Gebruikersavatar
Maria
Site Admin
Berichten: 13697
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Re: Denkwijze verschil tussen gelovigen en niet gelovigen?

Bericht door Maria » 06 dec 2019 14:24

Vleugelwoorden:
"Niet al te moeilijk denken als je de Bijbel niet goed begrijpt en je vragen niet worden beantwoord.
Gods wegen zijn ondoorgrondelijk.
Neem het nou maar aan.
Want anders ben je een straf voor jezelf en begeef je je op een hellend vlak."

Deze woorden en soortgelijke vaak genoeg gehoord.
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
doctorwho
Ontoombaar
Berichten: 10287
Lid geworden op: 19 mei 2005 12:53
Locatie: tardis

Re: Denkwijze verschil tussen gelovigen en niet gelovigen?

Bericht door doctorwho » 08 dec 2019 09:31

Weet niet of dit door religie aangetaste denkwereld komt maar vind de denkwijze van Bert Dorenbos niet echt kies te noemen.
Het herdenkingsmuseum op het voormalige vernietigingskamp Auschwitz onderzoekt juridische stappen tegen Bert Dorenbos, de oprichter van de christelijke pro-life organisatie Stichting Schreeuw om Leven. In zijn documentaire Evolutie, Auschwitz en abortus vergelijkt Dorenbos abortus met de Holocaust. Auschwitz stelt in het televisieprogramma Medialogica te zijn misleid door Dorenbos over de opnames die hij in het kamp maakte en zegt: “De documentaire is respectloos richting mensen die in Auschwitz zijn vermoord.”
het hele artikel onder de link
https://boeddhistischdagblad.nl/nieuws/ ... umentaire/
Wie atheïsme een geloof noemt kan tot niets bekeerd worden
The person who calls atheism a religion can be converted to nothing

Gebruikersavatar
axxyanus
Moderator
Berichten: 7383
Lid geworden op: 08 nov 2008 21:23

Re: Denkwijze verschil tussen gelovigen en niet gelovigen?

Bericht door axxyanus » 08 dec 2019 11:26

Ik denk dat het opsplitsen in gelovigen vs ongelovigen wat te simplistisch is. Ik zou eerder een opsplitsing maken in drie groepen. Zij die neigen naar het magische denken, zij die neigen naar het rationele denken en zij die gewoon het denken van hun cultuur overnemen.

En dan heb je natuurlijk ook nog de rol die het onderwerp speelt. Ook mensen die neigen naar magisch denken, kunnen plots heel sceptisch worden als het om hun geldbuidel gaat of mensen die neigen naar het rationele denken kunnen plots een bepaald onderwerp heel eenzijdig gaan bekijken.
Al mijn hier gebrachte meningen, zijn voor herziening vatbaar.
De illusie het verleden te begrijpen, voedt de illusie dat de toekomst voorspelbaar en beheersbaar is -- naar Daniël Kahneman

Gebruikersavatar
Henry II
Diehard
Berichten: 1479
Lid geworden op: 28 nov 2012 16:31

Re: Denkwijze verschil tussen gelovigen en niet gelovigen?

Bericht door Henry II » 09 dec 2019 10:12

De filosoof Dan Dennet stelde in een youtube filmpje (ongeveer) het volgende: Als je een goochelaar of illusionist (net hoe je het noemt) een truc laat doen, willen de toeschouwers eigenlijk liever niet weten hoe de truc werkt. Ze kiezen ervoor om verbaasd te zijn over hoe ze werden beet genomen. Als je de mensen vraagt of ze geloven in deze 'magie' dan zeggen ze 'nee, dit is geen échte magie' Verder navragen levert op dat men ook niet gelooft dat échte magie bestaat. Maar men zou het het graag willen. Waarom mogen we de 'magie' van de illusionist geen 'magie' noemen dan? Blijkbaar omdat de menselijke psyche enorm graag dingen gelooft. Een ander voorbeeld is dat van draken. Als je iemand op straat vraagt te beschrijven hoe een draak eruit ziet, krijg je een verhaal over schubben, vuurspugen etc. etc. Maar als je dan vertelt dat draken eigenlijk helemaal niet bestaan, zijn ze een beetje teleurgesteld. Als ik naar Harry Potter kijk of de Hobbit, dan zou ik zó graag geloven dat magie en draken bestaan. ergens wil ik die illusie in stand houden. op ditzelfde vlak opereert het geloof in god of goden. Sterker nog, ik durf te beweren dat als ik de Harry Potter boeken met een tijdmachine kon omruilen met de Bijbel, dan zou men hu nog steeds mensen op de brandstapel gooien voor het ontkennen van het bestaan van magische onzichtbare draken. Het is een heel fijne lijn tussen Illusie en Delusie.
Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan.

Gebruikersavatar
axxyanus
Moderator
Berichten: 7383
Lid geworden op: 08 nov 2008 21:23

Re: Denkwijze verschil tussen gelovigen en niet gelovigen?

Bericht door axxyanus » 09 dec 2019 10:29

Henry II schreef:
09 dec 2019 10:12
De filosoof Dan Dennet stelde in een youtube filmpje (ongeveer) het volgende: Als je een goochelaar of illusionist (net hoe je het noemt) een truc laat doen, willen de toeschouwers eigenlijk liever niet weten hoe de truc werkt. Ze kiezen ervoor om verbaasd te zijn over hoe ze werden beet genomen. Als je de mensen vraagt of ze geloven in deze 'magie' dan zeggen ze 'nee, dit is geen échte magie'.
Dat is niet de ervaring van James Randi en andere goochelaars. Die eerste vertelde dat hij regelmatig benaderd werd door mensen uit het publiek die door een bepaalde truc, geloofden dat hij paranormale gaven had. Sommigen werden zelfs boos als hij probeerde uit te leggen dat het om een truc ging want die uitleg beschouwden die mensen als een poging om zijn werkelijke gave te verbergen.
Al mijn hier gebrachte meningen, zijn voor herziening vatbaar.
De illusie het verleden te begrijpen, voedt de illusie dat de toekomst voorspelbaar en beheersbaar is -- naar Daniël Kahneman

Gebruikersavatar
heeck
Superposter
Berichten: 8990
Lid geworden op: 21 aug 2006 14:19
Locatie: Leeuwarden

Re: Denkwijze verschil tussen gelovigen en niet gelovigen?

Bericht door heeck » 09 dec 2019 10:52

Het als kunst aan de muur plakken van een banaan en dan ruim een ton incasseren valt ook in deze rubriek.
Vooral het opeten van deze kwasikunst en dan door de kunstbeschermenden afgedaan wordt, dat past mooi.
https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/1322865/bezoeker-eet-de-tot-kunst-verheven-banaan.html schreef:. . .
Tegen website TMZ laat hij weten dat hij na het incident door de beveiliging is meegenomen naar een kamer, waar hij zijn gegevens moest achterlaten bij de politie. Daarna mocht hij gaan.

Of zijn actie onbestraft blijft, is niet duidelijk. Kopers van het kunstwerk, hebben er in ieder geval geen last van. Die kochten namelijk niet de in Miami tentoongestelde vrucht, maar het concept achter het kunstwerk en krijgen een certificaat van echtheid. Op de beurs zelf is inmiddels een nieuwe banaan op de muur geplakt.
. . .
Het concept blijft . .. . !!!!!


Axxyanus schreef:Dat is niet de ervaring van James Randi en andere goochelaars. Die eerste vertelde dat hij regelmatig benaderd werd door mensen uit het publiek die door een bepaalde truc, geloofden dat hij paranormale gaven had.
Ook Gili *) vertelde me na afloop van zijn voorstelling "Iedereen paranormaal" in Workum precies dat.

En de botte verkoopleugens bij het slijten van Rare Apparaten bewijzen dat grotere leugens makkelijker worden geloofd naarmate ze beter aansluiten bij stevig gecultiveerde onkunde.

Roeland

*)
Begrip is een waan met een warm gevoel. Dus Mijdt Spijt.
http://skepp.be/nl/rare-apparaten/alfabetisch/full

Gebruikersavatar
heeck
Superposter
Berichten: 8990
Lid geworden op: 21 aug 2006 14:19
Locatie: Leeuwarden

Re: Denkwijze verschil tussen gelovigen en niet gelovigen?

Bericht door heeck » 09 dec 2019 12:17

CORRECTIE op vorige bericht.
. . dat grotere leugens makkelijker worden geloofd naarmate ze beter aansluiten bij stevig gecultiveerde onkunde.
svp lezen als:
. . dat grotere leugens makkelijker worden geloofd naarmate ze beter aansluiten bij stevig gecultiveerde oppervlakkigheid.
Roeland
Begrip is een waan met een warm gevoel. Dus Mijdt Spijt.
http://skepp.be/nl/rare-apparaten/alfabetisch/full

Plaats reactie