VseslavBotkin schreef: ↑02 dec 2022 13:34De fundamentele denkfout die ten grondslag ligt aan het moderne begrip van de rede is reïficatie. De rede is simpelweg een naam, een "labeltje" zo je wil, dat wij gebruiken om te verwijzen naar ons belichaamde vermogen om door middel van talig denken en spreken orde aan te brengen en ethische wezens te zijn, om argumenten te kunnen bedenken, etc. Op het moment dat wij "de rede" gaan zien als een concreet ding, iets dat we kunnen volgen of niet kunnen volgen, op het moment dat we het volgen ervan tot morele wet verheffen, keren we onszelf ironisch genoeg juist tegen dit menselijke vermogen en beginnen we het kapot te maken. Orde creëeren wordt een doel op zich. Dit is het paradigma van de instrumentele rede.
Ik heb eerder het Griekse begrip logos gebruikt om te verwijzen naar dit bredere talige vermogen, niet in het abstracte, maar als ademende, belichaamde, veranderende realiteit; en als iets dat samenhangt met intuïtie. Iemand die een metalen voertuig met vier wielen ziet, snapt dat het vreemd is om bv. het woord "knikker" of "melkkoe" te gebruiken om naar dit voertuig te verwijzen wanneer hij met een ander spreekt. Dit pre-rationele aspect van logos zouden we ook wel "intuïtief" kunnen noemen. Er zijn helemaal geen wetten nodig om dit te voorkomen, want iemand die een auto een "melkkoe" noemt is of een grapjas, of gewoon een gek. Je moet wel bijzonder weinig vertrouwen hebben in je medemens - inclusief jezelf - als je denkt dat we dit soort zaken zouden moeten formaliseren in regeltjes om anarchie te voorkomen.
Je zou "de rede" dus kunnen zien als een cirkel die getrokken wordt binnen het gebied van logos, een cirkel die - voor degene die er zelf inzit - steeds groter lijkt te worden; we "ontdekken" meer, we worden steeds rationeler - maar voor degene die erbuiten staat, steeds kleiner omdat hij zelfbevestigend is.
Fig. 1: Logos en de cirkel van de rede (onthoud: alle modellen zijn fout, sommige modellen zijn nuttig!)
Omdat hij zelfbevestigend is, word het ook steeds moeilijker om contact te leggen met degene binnen die cirkel; zijn realiteit beslaat namelijk alleen nog maar de gereïficeerde aspecten van logos; correctheid, juistheid, logische "wetten", vastomlijnde definities van woorden (bijvoorbeeld uit het woordenboek), regeltjes, etc. Alles wat buiten die cirkel valt is verdacht en potentieel gevaarlijk, en moet met een stok op afstand gehouden worden. Mensen die eraan herinneren dat de werkelijkheid complexer is, dat er dubbelzinnigheden bestaan, snappen simpelweg niet wat "de rede" behelst. Dit leidt tot een exponentiële verarming en uitholling van het denken en het spreken; geconfronteerd worden met de "buitenkant" is eng en leidt tot meer regels, wetten en autoriteiten die toekomstige "fouten" moeten voorkomen.
Het gaat dan niet alleen om "ongeldig" gebruik van de rede, maar natuurlijk ook al die andere menselijke, al te menselijke werkelijkheden zoals emoties, gevoelens, angsten, etc. Wat een klein kind namelijk wel snapt, maar iemand die "rationeel" wil zijn ten koste van alles niet, is dat er niet zelden een hele hoop angst, schaamte en onzekerheid schuilgaat achter deze verkrampte pose. Niks mag mis gaan, niks mag dom of incorrect zijn. Op een gegeven moment kun je je niet meer bewegen omdat je zo stijf staat van de opgeklopte verwachtingen. De vergelijking met een sekte of met een fundamentalistische religie is niet ver te zoeken... Wat zou er gebeuren als miljoenen mensen tegelijk op deze manier de wereld bekeken, als ze elkaar erin bevestigden? Chesterton merkte ooit op:The madman is not the man who has lost his reason. The madman is the man who has lost everything except his reason. The madman’s explanation of a thing is always complete, and often in a purely rational sense satisfactory.
[...]
He is in the clean and well-lit prison of one idea: he is sharpened to one painful point. He is without healthy hesitation and healthy complexity. The moment his mere reason moves, it moves in the old circular rut; he will go round and round his logical circle, just as a man in a third-class carriage on the Inner Circle will go round and round the Inner Circle; unless he performs the voluntary, vigorous, and mystical act of getting out at Gower Street.
Mooi bericht!
Ik ga dit even van een voorbeeld voorzien, dat hopelijk enige duidelijkheid kan scheppen met betrekking tot de vragen die axxyanus stelt over schaakregels en wetten.
Neem de uitspraak:
“Die meneer daar maakt een denkfout.”
De uitspraak is redelijk concreet. Het is duidelijk over wie het gaat en wat er wordt gezegd. Bovendien is duidelijk wat er niet mee wordt gezegd: namelijk wat hij dan fout doet. Dat wordt in het midden gelaten, daar wordt geen uitspraak over gedaan. Dat blijft bewust vaag. Het is enkel om aan te geven dat er iets mis is met zijn manier van redeneren.
Neem vervolgens deze uitspraak::
“Die meneer daar volgt de rede niet.”
Eigenlijk zeg je nu precies hetzelfde. Dat is, je bedoelt hetzelfde, je schetst een beeld van dezelfde situatie. Maar in deze verwoording, in deze constructie dus, want een verwoording is een construct, wordt ‘de rede’ tot een soort van object.
Let op, op zich is er natuurlijk helemaal niets mis mee om het zo te formuleren. Het is een prima uitspraak. Maar! In deze formulering schuilt het gevaar van een denkfout, en die denkfout is te geloven dat ‘de rede’, die in deze zin immers de rol krijgt van een object, iets concreets is, iets dat voorhanden is, terwijl dat natuurlijk absoluut niet het geval is – het is alleen maar een aanduiding dat de meneer in kwestie iets niet helemaal goed doet.
Wat ‘de rede’ precies is, wat je er mee bedoelt, dat blijft in het midden, zoals in de eerdere formulering ook duidelijk naar voren komt. Maar in de tweede formulering kan het klinken alsof ‘de rede’ iets concreets is. Het kan lijken alsof er ergens een set regels te vinden is waar je je aan kunt houden of niet. Dat is de denkfout van reïficatie.
Met schaakregels en wetten zit dat anders, om meerdere redenen. Ten eerste zijn deze ook echt concreet, omdat ze zijn opgeschreven en daarmee over het algmemeen vrij duidelijk is waar je naar verwijst. Schaakregels zijn zelfs uiterst concreet, want deze zijn ook nog eens heel duidelijk, omdat het schaakspel zo ontzettend simpel is. Wetten daarentegen zijn een beetje concreet, maar laten nog steeds erg veel in het midden en open voor interpretatie, omdat de maatschappij nu eenmaal zo ontzettend complex is.
Ten tweede raakt niemand bij schaakregels en wetten in de war omtrent de oorsprong. Iedereen weet dat het niets dan menselijke afspraken zijn. Verhaaltjes. Verzinsels. Morgen kunnen we nieuwe afspraken maken, en dan zijn de schaakregels en wetten van vandaag ineens verdwenen. Met ‘de rede’ zit dat anders. Hier lijkt het voor sommigen alsof het kan bestaan, los van wat mensen erover met elkaar afspreken. Daarom vergelijk ik de denkfouten omtrent het woord ‘rede’ dan ook met die omtrent het woord ‘God’. Ook daar verwart men het abstracte concept dat we gebruiken om de werkelijkheid te duiden met de werkelijkheid zelf. Die fout komt bij schaakregels en wetten niet voor.
Dat men geprobeerd heeft, en jammerlijk moest falen, om menselijke spraak tot een vaste set regels te reduceren, dat het logisch positivisme een dood spoort is gebleken, is een uiterst veelzeggende bladzijde in de geschiedenis waar we onze les uit zouden moeten trekken. De rede valt niet te objectiveren. Het is ongrijpbaar. Het laat zich niet reduceren tot zoiets extreem simpels als de regels van het schaakspel.