Priesters herkenden misbruikte kinderen aan hun kruisje

Opvallende zaken, schokkende gebeurtenissen, bizarre verhalen enz. Valt je iets op in de media zet deze artikelen dan hier!!

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Waarom?
Diehard
Berichten: 1495
Lid geworden op: 15 jun 2015 09:20

Re: Priesters herkenden misbruikte kinderen aan hun kruisje

Bericht door Waarom? » 20 aug 2018 16:50

Een artikel in Trouw, van Stijn Fens...

https://www.trouw.nl/religie-en-filosof ... ~af32f8a9/

Met als kop "wilt u dit nog wel lezen"?

Wat quotes:

Ik vraag het maar. Weer een column over de misbruikschandalen in de katholieke kerk. Dat eeuwige liedje.
Ik begrijp zijn moedeloosheid.....
Diezelfde kerkleiders putten zich nu uit in excuses en vragen om vergeving. Herhaling van zetten. Ik kan er niet meer naar kijken. Diezelfde kerkleiders deden er ook alles aan om het onderzoek van Shapiro te dwarsbomen. Het toedekken willen toedekken.
En misschien is dat wel de grootste oorzaak van de woede van slachtoffers en buitenstaanders....degene die altijd zwelgt van de ziekte van zijn gelovigen , ja die ziekte nodig hebben ( vrij naar Nietzsche)....wil niet zijn zijn afschuwelijke ziekte openbaar hebben.
Ooit vroeg ik aan een medewerker van Radio Vaticana - de radiozender van de paus - waarom hij en zijn collega's bij nieuws over misbruik altijd achter de feiten aanliepen. Hij keek me indringend aan. "Stijn", zei hij, "als jouw vader je moeder mishandelt, ga je toch ook niet bij de buren aanbellen om het ze te vertellen?" Die mentaliteit dus. Valt blijkbaar niet uit te bannen.
Nee,....je hoeft niet naar de buren......maar wel naar de politie......nog steeds niet doorgedrongen.....De kerken gaan NIET over overtredingen tegen het wetboek van strafrecht....en je hoeft ook niet na te denken wat openbaarheid betekent voor slachtoffers....dat doet dezelfde politie samen met het slachtoffer......
En daar wringt de schoen. Uiteindelijk belemmert die klerikale cultuur in de katholieke kerk dat er werkelijk iets verandert. Paus Franciscus hekelt regelmatig het klerikalisme in de kerk. "Clerici voelen zich superieur, zij staan ver van het volk. Zij hebben geen tijd om naar de armen te luisteren, naar de lijdenden, de gevangenen, de zieken", zei hij een tijdje geleden.
Structuur aanpassen zou ik zeggen....oh wacht......

Maar je zou willen dat de paus daar zelf eens actie op ondernam, door prelaten die de klerikale cultuur belichamen tegen het licht te houden. Zoals kardinaal Angelo Sodano, de inmiddels 90-jarige deken van het kardinalencollege. Kampioen wegkijker van het Vaticaan. Hij omschreef de berichtgeving in de pers over misbruik ooit als 'geklets van het moment' en wilde van het probleem eigenlijk niet veel weten. Hij is nog altijd in functie.
90 jaar....en nog in functie.......en ik maar denken dat alleen extreme kerkjes niet afscheid durven nemen van ambtsdragers....
Het Vaticaan reageerde 'met schaamte en spijt' op het rapport uit Pennsylvania. Herhaling van zetten. Misschien moet de kerk eens beginnen misbruik op de eerste plaats als misdrijf te zien en pas dan als een zonde. Uiteindelijk kan de kerk alleen maar veranderen als overal ter wereld bisschoppen worden benoemd die zich niet meer door het celibaat superieur wanen en werkelijk luisteren naar lijdenden, gevangenen en slachtoffers. Zo ontstaat ook een andere, meer transparante kerk.

Paus Franciscus moet nu zijn gezag laten gelden. Om te beginnen door zelf 'doofpotbisschoppen' te ontslaan en niet te wachten op hun eigen ontslagaanvraag.
Je moet gewoonweg als kerk je plaats weten: misdrijven gaat de kerk NIET over( ja je burgerplicht: dat je aangifte doet en een eigen protocol hebt hoe daarmee om te gaan, en iemand vergeven , al doe je het zeventig maal zeven betekent nog niet dat je ooit weer in functie van de kerk hoeft te zijn...Zitten in de kerkbank als afgezette klerik ben je EVENVEEL discipel en in functie als voor de afzetting ...misschien nog wel meer...je weet wel...dat knoestige kruis achter Jezus aandragen!?) ......,en zonde ......dat is de ziekte die kerken nodig hebben..hoe meer ziekte en hoe meer de wereld een gekkenhuis is des te beter.......
God is dood! God blijft dood! En wij hebben hem gedood! Hoe zullen wij ons troosten, wij moordenaars?

Zoek je troost? Bach! ( Waarom? 1:1)

Gebruikersavatar
Waarom?
Diehard
Berichten: 1495
Lid geworden op: 15 jun 2015 09:20

Re: Priesters herkenden misbruikte kinderen aan hun kruisje

Bericht door Waarom? » 20 aug 2018 17:15

Peter van Velzen schreef:
20 aug 2018 16:48
Ik heb vroeger altijd geleeerd sat er een onderscheid was tussen Eros (lichamelijke liefde) en Karitas (zorgen voor)l. Met het eerste houdt de kerk zich zogenaamd niet bezig (en ze willen dat hun gelovig liefst ook aandoen) dus zullen ze wel Karitas bedoelen.
wat is je niet bezig houden met Eros, Mwah....Schater!.........de kerk heeft een obsessie met het sexuele......en opnieuw vrij naar Nietzsche: de christengelovige HAAT het leven en maakt alles tot zonde en ziekte.......hoe kun je een goede gave van je eigen God verachten....!?
God is dood! God blijft dood! En wij hebben hem gedood! Hoe zullen wij ons troosten, wij moordenaars?

Zoek je troost? Bach! ( Waarom? 1:1)

Gebruikersavatar
RobertP
Geregelde verschijning
Berichten: 80
Lid geworden op: 28 mar 2013 22:12
Locatie: San Jose, California

Re: Priesters herkenden misbruikte kinderen aan hun kruisje

Bericht door RobertP » 20 aug 2018 22:18

Maria schreef:
19 aug 2018 18:34
Dit wordt ook een smakeloos feuilleton.
"Misbruik in de kerk is fout van homocultuur" aldus
Kardinaal Raymond Burke
De kardinaal zei dat het geen fout is van de kerk, maar dat het "daden zijn die komen door de homoseksuele cultuur". "Die heeft de kerk beïnvloed en moet worden uitgeroeid."
...
Toen ik dit voor het eerst las vermoedde ik dat de journalist een beetje overdreef. Dus ik heb het originele artikel even opgezocht. Het is een kort interview van Burke op een bevriende website "Catholic Action for Faith and Family".

Tot mijn verbazing is het nog erger dan ik dacht. Veel erger, lees maar: https://www.catholicaction.org/cardinal ... gy_scandal
..most of the acts of abuse were in fact homosexual acts committed with adolescent young men. There was a studied attempt to either overlook or to deny this. Now it seems clear in light of these recent terrible scandals that indeed there is a homosexual culture..
Hij geeft dus de schuld aan een 'homocultuur'. Dat is kras, want voor een 'cultuur' heb je mensen nodig die met elkaar communiceren en elkaar ophitsen. Het meeste misbruik werd stiekum gedaan door sexueel onbevredigde eenzame mannen. Die priesters communiceerden niet over welk kind ze straks gaat pakken, zeker niet in de tijd voor het internet met zijn donkere fetishplaatsen. De verkrachtingen zijn een gevolg van (slechte) menselijke natuur, niet van cultuur. Het echte cultuurprobleem is in de structuur van de kerk zelf: eerst door priesters een celibaat op te leggen en ten tweede om de vergrijpen in de doofpot te stoppen.

Zijn volgende zin slaat werkelijk als een tang op een varken:
I think it has been considerably aggravated by the anti-life culture in which we live, namely the contraceptive culture that separates the sexual act from the conjugal union. The sexual act has no meaning whatsoever except between a man and a woman in marriage since the conjugal act is by its very nature for procreation.
Kinderverkrachting komt dus door onze maatschappij waar abortus en voorbehoedsmiddelen zijn toegestaan!?!? Over moraliteit gesproken: waar staat trouwens in de Bijbel dat kinderen niet verkracht mogen worden?

Burke ziet ook geen noodzaak om iets te veranderen in honderden jaren oude de katholieke traditie:
There is no need to develop new procedures. All of the procedures exist in the Church’s discipline, and they have existed throughout the centuries.
Burke spreekt niet over mededogen voor de slachtoffers, niet over schaamte. De paus deed dat wel vandaag:
http://w2.vatican.va/content/francesco/ ... didio.html

Als de paus Franciscus dat echt meent dan moet hij kardinaal Burke ontslaan.

Gebruikersavatar
Waarom?
Diehard
Berichten: 1495
Lid geworden op: 15 jun 2015 09:20

Re: Priesters herkenden misbruikte kinderen aan hun kruisje

Bericht door Waarom? » 21 aug 2018 09:13

Deze laatste posting van mij had ik ook kunnen plaatsen onder topic "verwarrende nieuwskoppen",......of een indicatie dat de RKK nog een hele weg te gaan heeft : als instituut zelf of in zijn imago naar de buitenwacht.....

Maar newsweek komt met de volgende nieuwskop:
BREAKING: Pope Francis has condemned alleged sexual abuses committed by 300 Pennsylvania priests http://bit.ly/2nRsXAs
God op twitter reageert hier droogjes , vol van sarcasme overheen, want zo kunt je dit ook lezen........zeker in het geval van de paus...dit zou gewoonweg geen BREAKING moeten zijn....... :? :
BREAKING NEWS: A man said raping kids is wrong.
https://twitter.com/TheTweetOfGod/statu ... 0005547008
God is dood! God blijft dood! En wij hebben hem gedood! Hoe zullen wij ons troosten, wij moordenaars?

Zoek je troost? Bach! ( Waarom? 1:1)

Gebruikersavatar
Gershom
Diehard
Berichten: 1075
Lid geworden op: 10 sep 2016 15:23

Re: Priesters herkenden misbruikte kinderen aan hun kruisje

Bericht door Gershom » 27 aug 2018 13:55

Gisteren las ik in de Volkskrant het bericht dat aardsbischop Vigano de Paus al jaren geleden attent gemaakt heeft op een uitgebreid dossier m.b.t. sexueel wangedrag van kardinaal Theodore McCarrick, de aartsbisschop van Washington. Het dossier zou zijn genegeerd

De Paus gaf tot nu toe geen commentaar op deze zware beschuldiging die zou kunnen leiden tot zijn aftreden.
NOS-correspondent Andrea Vreede en Vaticaan-kenner Stijn Fens zeggen beiden dat het document neerkomt op een nieuwe keiharde aanval op de paus.

Fens zei gisteren in Met het Oog op Morgen dat Viganò met dit document munitie biedt aan oorlog binnen de kerk, waarbij zijn partij ten strijde trekt tegen een paus die te soepel in de leer zou zijn. Fens zegt "dat die beweging nu zijn kans schoon ziet door de paus te linken aan het misbruikschandaal".

Is dit nu een wierrookgordijn?

Gebruikersavatar
lanier
Superposter
Berichten: 5595
Lid geworden op: 14 sep 2004 23:20

Re: Priesters herkenden misbruikte kinderen aan hun kruisje

Bericht door lanier » 27 aug 2018 18:34

Waarom is Vigano niet naar de politie gestapt denk ik dan.

Gebruikersavatar
Bonjour
Moderator
Berichten: 5012
Lid geworden op: 27 jun 2008 23:26

Re: Priesters herkenden misbruikte kinderen aan hun kruisje

Bericht door Bonjour » 28 aug 2018 05:51

En waarom stapt de Paus niet naa de politie voor aangifte van smaad.
Zelfs als schepping bewezen wordt, is Magrathea net zo waarschijnlijk als God.

Gebruikersavatar
Waarom?
Diehard
Berichten: 1495
Lid geworden op: 15 jun 2015 09:20

Re: Priesters herkenden misbruikte kinderen aan hun kruisje

Bericht door Waarom? » 28 aug 2018 08:59

Gershom schreef:
27 aug 2018 13:55

Fens zei gisteren in Met het Oog op Morgen dat Viganò met dit document munitie biedt aan oorlog binnen de kerk, waarbij zijn partij ten strijde trekt tegen een paus die te soepel in de leer zou zijn. Fens zegt "dat die beweging nu zijn kans schoon ziet door de paus te linken aan het misbruikschandaal".

Is dit nu een wierrookgordijn?
Het is een wierookgordijn van oude verbitterde mannen. Ik ben Ned/ Hervormd van orgine, en daar gaan betaalde krachten gewoon met 65 - 67 met emeritaat ( pensioen). Uiteraard zijn de meeste na die tijd nog (voor een gedeelte van de week ) aan het werk voor de kerk maar dat is vrijwillig en tijdelijk.
Binnen de RKK is dankzij de hierarchie de bovenste laag bezet met oude mannen die elkaar vaak het leven zo moeilijk mogelijk moeten maken. Een gedeelte van de RKK vindt de huidige paus inderdaad te weinig centraal en hierarchisch aangelegd. Als je deze situatie gebruikt om af te rekenen met de paus....dat ga je letterlijk over lijken en lichamen van misbruik slachtoffers heen. Indien terechte aanklacht dan is het een ander verhaal: maar zoals lanier opmerkte: dan was je al lang bij de politie geweest

https://www.trouw.nl/religie-en-filosof ... ~ade8ca15/

Decentrale kerk

Franciscus is geen paus van de hiërarchie. Veel liever dan op een centralistische manier vanuit Rome aan de katholieke geloofsgemeenschap te dicteren hoe er over onderwerp zus of zo moet worden gedacht, wil hij de kerk van onderop laten bloeien. Zijn conservatieve tegenstrevers gruwen daarvan, en vrezen voor een progressieve vertroebeling van de rooms-katholieke leer.

Franciscus’ voorliefde voor een decentrale kerk wreekt zich in de crisis rond het seksueel misbruik. Want die lijkt alleen te kunnen worden bestreden met een aanpak van bovenaf, met paus Franciscus aan het roer. Vooralsnog slaagt hij daar niet in, waarmee zijn traditionele tegenstanders een flinke voorraad nieuwe munitie in handen hebben en nu zelfs openlijk om zijn aftreden durven te roepen.
Maar vergis je niet: wat insiders progressief noemen is dat voor buitenstaanders natuurlijk niet... en blijkbaar hebben ze ook op sexueel gebied nogal wat wetenschappelijk inzichten gemist..... naast de vraag of het feitelijk mogelijk is vinden we het moreel verwerpelijk om iemands sexuele geaardheid te veranderen, net zoals geloof/ongeloof, etc...... Hier laat religie weer feilloos zien dat ze het zelfde doet en vraagt als totalitaire regimes...->

https://www.trouw.nl/opinie/de-woonkame ... ~a3c35509/
Maar hoe dan ook, de aanval van aartsbisschop Carlo Maria Viganò op zijn eigen paus is ongekend. Hij beweert dat Franciscus wist dat McCarrick een ‘serie-roofdier’ was en ‘corrupt’, maar dat de paus hem ‘overdreven lang de hand boven het hoofd heeft gehouden’. ‘Terwijl hij wist dat hij een perverse man was’ heeft Franciscus van hem ‘een van zijn belangrijke adviseurs gemaakt’.

Je zou denken dat de paus zich met kracht tegen die aantijgingen zou verweren, maar in het vliegtuig dat hem uit Ierland terugbracht, weigerde hij op die brief in te gaan. Tegenover journalisten zei hij dat ze zelf een oordeel moesten vormen. De eigen woonkamer van de paus staat in lichterlaaie, maar de heilige vader kijkt liever door het raam naar buiten.

Wel zei hij in datzelfde vliegtuig over homoseksualiteit: “Wanneer die zich al in de kindertijd manifesteert, zijn er veel dingen te doen via psychiatrie”. Nu staat niet alleen zijn eigen woonkamer, maar ook de lhbt-wereld in lichterlaaie.

Twee weken geleden onthulde de New York Times dat diverse functionarissen in de kerkelijke leiding allang wisten dat McCarrick studenten aan seminaries had misbruikt.
God is dood! God blijft dood! En wij hebben hem gedood! Hoe zullen wij ons troosten, wij moordenaars?

Zoek je troost? Bach! ( Waarom? 1:1)

Plaats reactie