Daarom Kerst!

Het forum voor columns over specifieke onderwerpen.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
CXT
Bevlogen
Berichten: 1889
Lid geworden op: 06 nov 2007 18:03

Daarom Kerst!

Bericht door CXT » 24 dec 2008 15:57

Zie ook: http://www.freethinker.nl/index.php?opt ... &Itemid=52
Daarom Kerst!

Kerst, een populair feest voor velen en in veel landen een nationale feestdag. De kerstboom wordt van zolder gehaald en opgetuigd, er komen cadeaus onder de boom, voor verliefde vrijgezellen is de maretak een geweldige oplossing en de kerstman vliegt in zijn arreslee door het luchtruim. Velen gaan naar de kerk met kerstnacht of op kerstochtend, want dat hoort er nu eenmaal bij. Kerst is het feest van het kindeke Jezus dat werd geboren in een stal en bezocht werd door de herders en de wijzen. Dat is ook wat we elke kerst weer krijgen te horen en te lezen. Echter is kerst helemaal niet zo christelijk als men doet voorkomen.

Het jaar van Jezus' geboorte komt van Dionysius Exiguus (470-544), een Scythische monnik, aan wie we onze huidige jaartelling te danken hebben. Daarvoor gebruikte men namelijk 'ab urbe condita' (stiching van de stad: Rome). 1 AUC is dus het jaar waarin Rome werd gesticht. Uit Lucas 3:1,23 blijkt dat Jezus 30 was in het 15e jaar van keizer Tiberius. Dionysius ging uit van de overlevering dat keizer Augustus (de voorganger van Tiberias) 43 jaar heeft geregeerd. Dit betekent dat Jezus 15 jaar heeft geleefd tijdens Augustus' heerschappij. Augustus kwam in 727 AUC aan de macht, dus zou Jezus geboren moeten zijn in 754 AUC. Echter blijkt uit Lucas 1:5 dat Jezus werd geboren tijdens Augustus' heerschappij, terwijl deze stierf in 750 AUC. Dit geeft een verschil van vier jaar.

In de Bijbel staat nergens dat Jezus is geboren op 25 december. Uit Lucas 2:8 - de herders in het veld - valt eerder op te maken dat Jezus' geboorte in september viel. Het eerst gesschreven evangelie, Marcus, begint pas bij de doop van de volwassen Jezus. Het maakte de vroege kerk blijkbaar niet uit wanneer Jezus was geboren. Sterker nog, de apologeet Origenes (185-254) was ervan overtuigd dat het vieren van verjaardagen voor zondaars was.

Maar waar komt kerst dan wel vandaan?

Vanaf eind juni worden de dagen steeds korter. Dit gaat door tot eind december tot een bepaald punt vanaf waar de dagen weer langer worden. Deze omkering werd al heel vroeg gezien als een overwinning van de zon, een overwinning van de zonnegod. De Macedoniërs kenden het feest Zagmuk, waarbij men vierde dat de god Marduk tegen het kwaad zou strijden. Het was een feest van twaalf dagen en aan het eind zou de koning sterven om Marduk te helpen in de strijd tegen het kwaad. Om de koning te sparen, werd er voor deze twaalf dagen een vervanger gekozen die de periode alle rechten en respect kreeg van een koning en aan het einde zou sterven.

De Romeinen later kenden een soortgelijk feest: Saturnalia. Het was een feest ter ere van de vuurgod Saturnus, die verantwoordelijk was voor het zaaien, omdat hij de hitte verzorgde die nodig was om het zaaigoed te laten groeien. Tijdens de dagen van Saturnalia werden rechtsgebouwen gesloten en golden er geen consequenties voor het beschadigen van eigendommen of het verwonden van mensen. Voor Saturnalia werd er een man of vrouw uitgekozen die alle vrijheid had om te doen wat hij of zij wilde. Deze werd een overvloed aan voedsel geschonken en de persoon kon zich tegoed doen aan andere fysieke bevredigingen (waaronder verkrachting). Aan het eind van het feest, op 25 december, werd de persoon op een brute wijze vermoord, en zo werd het kwaad overwonnen.

Het feest was erg populair. Christelijke leiders hebben het feest in de vierde eeuw geaccepteerd, waarschijnlijk om zo heidenen voor hun geloof te winnen. In het begin werd Saturnalia door de christenen nog gevierd zoals eerst. Pas later is er verandering in gekomen en heeft men het feest bestemd voor de zogenaamde geboorte van Jezus, die immers ook het 'Licht' kwam brengen.

Kerst is dus samen te vatten als een feest waarin de overwinning van het goede centraal staat.

En waar komen die typische kerstdingen vandaan; de kerstboom, cadeaus, de maretak, de kerstman en het zingen van liederen? Veel van de gebruiken zijn terug te voeren naar de Germaanse viering van het Joelfeest, het feest van de zonnewende (rond dezelfde tijd als Saturnalia). De maretak werd bijvoorbeeld gebruikt bij het vruchtbaarheidsritueel van het feest. Tegenwoordig blijft het (gelukkig?) bij een enkele zoen.

Mensen die beweren dat kerst christelijk is, hebben het fout. Het is een feest van de overwinning op het kwaad dat al bestond voor de kerk. Het is een feest dat voortkomt uit verschillende culturen en momenteel geldt het als een periode van gezelligheid en vrede, een periode waarin familie en vrienden centraal staan. Laten we kerst ook zo zien en het niet koppelen aan een religie.

CXT
24 december 2008

Meer informatie


http://www.simpletoremember.com/vitals/ ... lStory.htm
http://www.thercg.org/books/ttooc.html
http://www.xmasjoys.com/christmas/
Edwards: Why the big secret? People are smart. They can handle it.
Kay: A person is smart. People are dumb, panicky dangerous animals and you know it.
Men in Black

DeLeek
Forum fan
Berichten: 212
Lid geworden op: 07 jul 2008 14:32

Bericht door DeLeek » 24 dec 2008 17:24

Er worden wel heel veel punten aangehaald die een goede onderbouwing zouden verdienen, maar dat mag de pret niet drukken.

Jezus was ongeveer dertig jaar staat in Luk 1:23. Ondanks dat blijven er wel tegenstellingen bestaan tussen de evangelien omtrent Jezus' geboorte.

Met de conclusie kan ik het verder wel eens zijn.

Gebruikersavatar
PietV.
Moderator
Berichten: 14053
Lid geworden op: 21 sep 2004 20:45
Locatie: Rotterdam

Re: Daarom Kerst!

Bericht door PietV. » 24 dec 2008 18:47

CXT schreef:
De Romeinen later kenden een soortgelijk feest: Saturnalia. Het was een feest ter ere van de vuurgod Saturnus, die verantwoordelijk was voor het zaaien, omdat hij de hitte verzorgde die nodig was om het zaaigoed te laten groeien. Tijdens de dagen van Saturnalia werden rechtsgebouwen gesloten en golden er geen consequenties voor het beschadigen van eigendommen of het verwonden van mensen. Voor Saturnalia werd er een man of vrouw uitgekozen die alle vrijheid had om te doen wat hij of zij wilde. Deze werd een overvloed aan voedsel geschonken en de persoon kon zich tegoed doen aan andere fysieke bevredigingen (waaronder verkrachting). Aan het eind van het feest, op 25 december, werd de persoon op een brute wijze vermoord, en zo werd het kwaad overwonnen.
Kerstmis is natuurlijk het grootste christelijke feest dat nog altijd massaal door niet-gelovigen wordt meegevierd. En hier duiken weer de Germanen op.
Kerstmis werd in de Oosterse Kerk oorspronkelijk op 6 januari gevierd en heette Epifanie, letterlijk “de komst” (van de Messias). Maar in het westerse christendom wilden zowel de Romeinen, Kelten als Germanen het feest naar de winterequinox verschuiven. De Romeinen vierden op 25 december het feest van Sol Invictus, de Onoverwonnen Zon, en de Germanen hielden hun joelfeest op de kortste dag van het jaar- en met de astronomische kennis van toen kon dat net zo goed de 25ste december zijn. Joel, eigenlijk Hjul is Scandinavisch voor Zonnerad. Door het offeren van eten en drinken tijdens grote maaltijden en het maken van vuur en lawaai wou men de zon verhinderen stil te staan. Tegelijk wou men de dode zielen, elfen en andere wezens op afstand houden, door het aanbrengen van altijd groene takken. Tijdens de offermaaltijd werden varkenskoppen en hele zwijnen geofferd. De hele maand december was trouwens een maand van zwijnen offeren aan Freyr.
Het verband met onze hedendaagse kerstgebruiken is gemakkelijk te leggen: marsepeinen varkentjes, het luiden van kerstklokken, de voetzoekers, de hulst, de buxus- en sparretakken die elfen moeten weghouden (nu vervangen door welkome engeltjes), de lichtjes in de boom, de pakjes (offergeschenken) de kerstmaaltijd en zelfs de kerststronk (boomstronk) verwijzen allemaal naar het Germaanse feest.
Al die gebruiken zijn blijven bestaan voortbestaan ondanks hevige vervolgingen. Zo trok de Heilige Martinus van Tours (Sint Maarten) in de vierde eeuw door Gallië om Keltische heiligdommen te vernietigen en heilige bomen om te hakken. In België en Noord Frankrijk deed Victorius van Rouen hetzelfde. Hun pogingen werden verijdeld door de komst van de Germanen. Daarna gaat de kerk voorzichtiger te werk. Paus Gregorius de Grote (590-604) geeft een groep missionarisen (Angelen) de raad niet de tempels te vernietigen maar alleen de beeldjes die ze er aantreffen. De voormalige tempels moeten gewijd worden en er moeten christelijke altaren en relikwieën in worden geplaatst. De heidense goden werden gedegradeerd tot demonen en als demonen werden ze ook uit hun heiligdommen verdreven. Hierdoor verdween de Keltisch-Germaanse religie langzaam uit beeld. Alleen bepaalde tradities komen naar voren tijdens de kerstdagen.

Uit de gelaagde religie – Lucas Catherine

Plaats reactie