Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Forum over pseudo-wetenschap, kwakzalverij, alternatieve 'geneeswijzen' en aanverwante zaken die niet onder wetenschap vallen.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Maria
Site Admin
Berichten: 13927
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Bericht door Maria » 01 jul 2018 12:22

‘Wij zien mazelen als een milde ziekte’
Kinderartsen en het RIVM slaan alarm: de vaccinatiegraad komt met slechts 90,2 procent van alle kleuters in de gevarenzone van de dekking die nodig is om groepsimmuniteit te garanderen. Weerstand tegen prikken komt toenemend uit de hoek van alternatieve ‘kritische’ ouders, ...
De kinderen die zich in de jaren zeventig op de bible belt met stramme benen voortbewogen of in rolstoelen reden zijn nu volwassen. Onlangs interviewde de EO een van hen. Roelofje, met een helder verstand en tot haar kin verlamd, sprak over haar ouders die de goddelijke voorzienigheid lieten prevaleren boven een simpele prik in de bovenarm. Aan het ziekbed zei de dominee: ‘Er moet toch íemand boeten voor de zonden van de mensheid’, wat erop neerkwam dat zij een geruïneerd leven op aarde tegemoetging. Bij de uitbraak van polio in 1971 stierven ook kinderen.
Orthodox christelijke geloofsredenen.
Wij kennen het vaccinatie verbod en de reden daarvoor binnen aantal orthodoxe christelijke denominaties.
De polio epidemie en de daarop volgende landelijke vaccinaties, als ook de hele cocktail DKTP.
Sinds de volgende jaren uitgebreid met het immuniseren tegen een paar andere levensbedreigende ziekten of anderszins heftige gevolgen vooral voor kinderen.
Maar zo vanzelfsprekend is het blijkbaar niet voor iedereen. Meestal wordt dan meteen gedacht aan de bevindelijk gereformeerden. Maar minstens zo hardnekkig gelovig is de groep die uit antroposofische en homeopathische overtuiging besluit kinderen slechts deels of helemaal niet te vaccineren.

‘Maar een uitbraak is net zo goed mogelijk in kernen waar veel antroposofen wonen, zoals in Zeist en Zutphen. Deze kinderen concentreren zich op de vrijeschool en het gebied ligt bovendien tegen de bible belt aan. Het is een kwestie van afwachten, een uitbraak kan daar ook optreden’, zegt Marina Conyn, hoofd van de afdeling vaccinatieprogramma van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Uit een onderzoek van de GGD, enkele jaren terug, bleek dat in Amsterdam de laagste graad voor vaccinatie voor mazelen, bof en rode hond werd aangetroffen op de vrijescholen: slechts 65 procent. Op de vrijeschool in Gelderland was het zelfs veertig procent.
Antroposofie
Ik ken sinds de jaren 70 en later in toenemende mate het onderwijs op de Vrije Scholen, waar de antroposofische gedachte wordt onderwezen en nageleefd.
In mijn idee begonnen met de afkeer van alles wat met de moderne materialistische maatschappij heeft te maken, die men als "kunstmatig en plastic" ziet. Een term uit die tijd.
Ook het "terug naar de natuur" stamt uit die tijd, inclusief de geitenwollen-sokken-types.
Er is een sterke relatie met de denkwijze binnen hoger opgeleide kringen, die zeer bewust bezig zijn hun kinderen in die geest op te voeden.
Er bestaat een sterk geloofsgerelateerde gedachte, maar meer dan bij de christelijke sekten, de behoefte aan rationele onderbouwing met als gevolg een sterke hang naar pseudo wetenschappen.
In mijn beleving ook door een sterk spirituele behoefte, die achterblijft en ingevuld wordt als de God van de Bijbel niet voldoet aan het globale denken.
Door kennismaking met andere culturen en religies wordt die vaak ingevuld door de theosofische gedachte.
Dat heeft zijn directe weerslag op de antroposofische gezondheidszorg
Dat dit niet alleen beperkt blijft tot een klein, esoterisch gezelschap blijkt alleen al uit de wijze waarop ze in damesbladen als Margriet en Libelle veelvuldig aan het woord worden gelaten. Consultatiebureaus en artsen krijgen steeds meer vragen van ‘gewone’ hoogopgeleide ouders. Deze groep is zelfs groter: van de totaal vijf procent die in Nederland niet vaccineert is viervijfde een vergaarbak van antroposofen, aanhangers van homeopathie en natuurgeneeswijzen. Op vrijwel gelijke wijze als de orthodox christelijken menen zij dat het lot in handen ligt van ‘de natuur’.
Aanhangers van natuurlijke wijzen.
Medicijnen gegeven door de reguliere gezondheidszorg zouden bij kinderen een natuurlijke ontwikkeling in de weg staan.
Het geloof in "genezerikken", die mensen voorhouden dat (kinder)ziekte zijn nut heeft voor de rest van het leven, en dat medicijnen alleen maar gif zijn in zelfs een dubbele betekenis en een hang naar natuurgeneeskunde doet de rest.

De antivaxbeweging past in een trend, stelt socioloog Frank Furedi, auteur van boeken als Paranoid Parenting (2001) en Politics of Fear (2005), van obsessief ouderschap. ‘Het leeft sterk bij de middenklasse, hoog opgeleid en hip. Het zijn vooral moeders die hun identiteit verbinden met het hele welzijn van hun kind en daar een lifestyle omheen bouwen. Zij denken dat ze moreel beter zijn dan anderen omdat zij hun kinderen niet laten inenten met gif. Daar hoort een levensstijl bij die teruggrijpt naar vroeger: organisch leven, natuurgeneeswijze, biologische voeding. Het is nieuwe religie in een reactie op de moderne wereld. Meer algemeen wantrouwen ze de expertise van professionals; ze zijn zélf de autoriteit.’
Gek en angstig gemaakt via de meest uiteenlopende onzin via de Sociale media wereld wijd.
Samen met publiciteit, die de antivax beweging de wereld steeds weer instuurt en het algemeen geworden gebruik van de scociale media wordt het dweilen met de kraan open om deze mensen te overtuigen van het feit, dat zij hun en andere kinderen sterk blootstellen aan ziekten, die voldoende voorkomen kunnen worden.
Het lijkt idd. vaak, dat er zo'n druk ligt op deze moraal, dat ouders zich schuldig gaan voelen als zij hun kinderen blootstellen aan "chemisch gif" en mede daardoor hun geloof in alternatieve geneeswijzen alleen nog versterkt wordt.

Het lijkt in zoverre een sektarische gedachte, dat ze dit schuldgevoel belangrijker vinden dan het schuldgevoel, dat ze hun kinderen blootstellen aan ziekte, die voorkomen kunnen worden.
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
Maria
Site Admin
Berichten: 13927
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Re: Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Bericht door Maria » 01 jul 2018 13:08

Deze link kreeg ik nog aangereikt.
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/va ... ~b137b287/
Voor een groeiende groep ouders is het vaccineren van hun kinderen geen vanzelfsprekendheid. In hun wereldbeeld spelen wetenschappelijke feiten een ondergeschikte rol. Een profiel van de nieuwe niet-prikker.
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
dikkemick
Ontoombaar
Berichten: 13212
Lid geworden op: 07 mar 2013 18:36

Re: Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Bericht door dikkemick » 01 jul 2018 14:24

Ik kan slechts medelijden voelen voor de kinderen. Ouders kun je het soms niet eens kwalijk nemen. Samenzweringstheorieën en/of religie (in combinatie met confirmation bias) zijn hardnekkige fenomenen waar de rede nu eenmaal bijna geen vat op heeft. Je raakt steeds meer overtuigd van je eigen (waan)ideeën.
Inenten verplichten zou een stap kunnen zijn (zoals in Frankrijk). Helaas bestaan er ook dit soort sites.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Philip K. Dick

Gebruikersavatar
Maria
Site Admin
Berichten: 13927
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Re: Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Bericht door Maria » 02 jul 2018 13:23

dikkemick schreef:
01 jul 2018 14:24
Ik kan slechts medelijden voelen voor de kinderen. Ouders kun je het soms niet eens kwalijk nemen.
En dat is zeker vaak gegrond.
Ikzelf ken verschillende mensen uit mijn leeftijdsgroep die in de jaren 50 polio hebben gehad.
Mijn beste vriendinnetje van toen ik 5 jaar was had "een ongelukkig beentje" en droeg een hoog laarsje.
Ik ging wel eens mee naar de heilgymnast, zoals dat toen nog heette.
Zij is de directe reden waarom ik later fysiotherapie ben gaan doen.
Twee van mijn jaar hadden ook polio gehad en restverschijnselen aan één onderbeen.

Als het mensen van daarna betreft kan ik alleen maar janken en denken: Mensen wat heb je je kind willens en wetens aangedaan.
Omdat je dacht dat God alles wel het beste zou weten en er een bedoeling mee heeft gehad?

Soms niet, als zij zelf onwetend zijn en ook weten dat zij het niet in hun macht hebben alles te doorgronden en het volle vertrouwen hebben in wat hun eigen omgeving hen voorleeft.
Veel mensen zijn op deze manier het slachtoffer van dwingende normen binnen een gemeenschap.

Honderd procent zekerheden zijn er nooit en daar kun je ook niet mee rekenen.
Het is moeilijk om, als je ooit iets aan deskundigen hebt overgelaten en het blijkt dat die ook fouten kunnen maken of verkeerde conclusies kunnen trekken op dubieuze gegevens en als je daarachter komt, je vertrouwen dan voor andere leden van zo'n groep te behouden of te herstellen.
En zeker als blijkt dat jouw geval nu net behoort tot de uitzonderingen, waar wetenschappers, die houden van harde cijfers, zich altijd (terecht) mee weten in te dekken.

Het domme is dat veel van deze mensen als een blad aan een boom omdraaien en vaak met hun gedachten en meningen volledig tegengesteld aan het eerste reageren.
En niet doorhebben dat deze beslissingen vaak alleen gebaseerd zijn op drogredenen.
Als het dit niet is dan moet het dat zijn.
Zekerheden zoeken, daar waar het nog wankeler is.

Wat ik de nieuwe groep ouders, die het blijkbaar allemaal zelf beter lijken te weten dan de deskundigen, wel kwalijk neem, is de arrogantie van een hoogopgeleide, die gelijk op alle aspecten van het leven en in de wetenschap deskundige lijkt te willen zijn en ook mee wil spelen.
Het is juist die groep, die beter zou moeten weten.
Dat een deskundige op het ene gebied een genie kan zijn, maar van andere gebieden geen kaas heeft gegeten.
Dat te weten maakt het moeilijk voor mensen die iets meer weten dan de gemiddelde mensen, maar dat is geen vrijbrief om een alles of niets oordeel te hebben, daar waar de feiten duidelijk zijn.
Hoe specialistischer en gefocust op bepaalde dingen en zeker als dat een gevoelsmatige achtergrond heeft, hoe meer er tunnelvisies kunnen ontstaan.

De feiten voor vaccinatie zijn duidelijk.
Ook dat het geen wet van Meden en Perzen is, dat daar ten allen tijde mee gerekend kan en moet worden.
Maar het kind met het badwater weggooien is gewoon dom en een zindelijk denkend mens onwaardig.

Spiritueel voelen en denken is een onderdeel in de gedachtewereld van veel mensen.
Maar bij onderwerpen als wetenschappelijk onderzochte feiten en zeker het handelen daarna, is het toch beter om die gedachten even thuis te laten.
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
dikkemick
Ontoombaar
Berichten: 13212
Lid geworden op: 07 mar 2013 18:36

Re: Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Bericht door dikkemick » 02 jul 2018 18:48

Het meest lastige van dit probleem is dat wij ons maar moeilijk echt kunnen verplaatsen in de gedachten wereld van deze mensen. Ze zitten ongetwijfeld in een bepaalde sociale omgeving gevangen maar voelen dit zelf absoluut niet zo.
Ze WETEN dat God bestaat en WETEN ook dat HIJ overal een bedoeling mee kan hebben, zo ook met polio. Deze mensen wordt dan bovendien door een autoriteit (dominee) die ze echt hoog hebben opstaan ingefluisterd/geschreeuwd? dat inenten tegen de wil van God in gaat. Vervolgens lezen ze het Reformatorisch dagblad waar wrschl. maar mondjesmaat over het nut van inenten geschreven wordt en worden ze gesterkt door hun (beperkte) omgeving die er dus hetzelfde over denkt. Anders denkenden zouden wel eens handlangers van de duivel kunnen zijn.
Nu geldt bovenstaande gelukkig voor een steeds kleiner wordende groep in Nederland, maar ze bestaan nog!
En niet alleen religieuze mensen hebben irrationele ideeën, kwakzalvers, doemdenkers en mensen die gevoelig zijn voor samenzweringstheorieën idem.

Helaas blijven de kinderen de dupe. Dan dus toch weer de vraag of verplichten een optie is?
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Philip K. Dick

Gebruikersavatar
Maria
Site Admin
Berichten: 13927
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Re: Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Bericht door Maria » 02 jul 2018 19:56

dikkemick schreef:
02 jul 2018 18:48
Helaas blijven de kinderen de dupe. Dan dus toch weer de vraag of verplichten een optie is?
In een land met een vrijheid van meningsuiting en religie en andere levensfilosofieën ligt dat toch wel erg ingewikkeld.
Anti vaccinatie geloof onder christenen lijkt toch terug te lopen.
Omgekeerd evenredig met meer kennis en andere uitleg van de oude teksten, lijkt wel.
Gelukkig.

Bijgeloof in spiritistische zin met de wereld als leerschool voor een nieuw en/of hernieuwd leven hierna wordt er niet te minder om.
Hoe zie jij dan de toenemende groep antroposofie adepten?
En dat dan mn. bij de wat hoger opgeleiden?
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
Storm
Bevlogen
Berichten: 2027
Lid geworden op: 29 aug 2010 00:49

Re: Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Bericht door Storm » 02 jul 2018 20:29

Dat de kinderartsen alarm slaan en dit goed in het nieuws komt -wat m.i gebeurd- is al een stap in de goede richting. Het is voor de vele (antroposofische) anti vaxxers belangrijk dat ze de cijfers zien. Wat er kan gebeuren wanneer er steeds minder kinderen ingeënt worden. Vaak komen die kinderen ook weer op dezelfde scholen.
Dit laatste gebeurd ook wanneer op religieuze gronden niet ingeënt wordt, maar voor deze groep zullen cijfers er minder toe doen. Én deze groep wordt kleiner, gelukkig.
The answer my friend is blowing in the wind,the answer is blowing in the wind.
Bob Dylan

Gebruikersavatar
Bonjour
Moderator
Berichten: 5297
Lid geworden op: 27 jun 2008 23:26

Re: Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Bericht door Bonjour » 02 jul 2018 20:40


Dit leverde de quizmasters doodsbedreigingen op!
Zelfs als schepping bewezen wordt, is Magrathea net zo waarschijnlijk als God.

Gebruikersavatar
Storm
Bevlogen
Berichten: 2027
Lid geworden op: 29 aug 2010 00:49

Re: Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Bericht door Storm » 02 jul 2018 21:17

@Bonjour dat is heftig die doodsbedreigingen.
The answer my friend is blowing in the wind,the answer is blowing in the wind.
Bob Dylan

Gebruikersavatar
dikkemick
Ontoombaar
Berichten: 13212
Lid geworden op: 07 mar 2013 18:36

Re: Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Bericht door dikkemick » 02 jul 2018 22:52

Maria schreef:
02 jul 2018 19:56

Bijgeloof in spiritistische zin met de wereld als leerschool voor een nieuw en/of hernieuwd leven hierna wordt er niet te minder om.
Hoe zie jij dan de toenemende groep antroposofie adepten?
En dat dan mn. bij de wat hoger opgeleiden?
Hoe ingewikkeld dit ook is, de veiligheid van de kinderen staat bovenaan. We hebben het immers over zeer ernstige ziekten. In hoeverre zijn kinderen bezit van de ouders? Dit blijft lastig. Je moet in dit land (en alle andere landen) voor van alles en nog wat cursussen volgen en diploma's halen (of vergunningen aanvragen) maar voor het opvoeden van (zeer kwetsbare) kinderen is maar weinig geregeld.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Philip K. Dick

Gebruikersavatar
Fenomeen
Superposter
Berichten: 5993
Lid geworden op: 15 feb 2004 10:53
Locatie: Rotterdam

Re: Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Bericht door Fenomeen » 02 jul 2018 23:02

dikkemick schreef:
02 jul 2018 22:52
In hoeverre zijn kinderen bezit van de ouders? Dit blijft lastig.
Ja, omdat de volgende vraag gaat zijn; als ze niet het bezit van de ouders zijn, zijn ze dan het bezit van de staat?
Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another - Madonna

Gebruikersavatar
dikkemick
Ontoombaar
Berichten: 13212
Lid geworden op: 07 mar 2013 18:36

Re: Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Bericht door dikkemick » 02 jul 2018 23:32

Fenomeen schreef:
02 jul 2018 23:02
dikkemick schreef:
02 jul 2018 22:52
In hoeverre zijn kinderen bezit van de ouders? Dit blijft lastig.
Ja, omdat de volgende vraag gaat zijn; als ze niet het bezit van de ouders zijn, zijn ze dan het bezit van de staat?
Ook niet. Maar hoe kunnen ze verantwoord opgroeien als niemand zijn/haar verantwoordelijkheid neemt?
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Philip K. Dick

Gebruikersavatar
Fenomeen
Superposter
Berichten: 5993
Lid geworden op: 15 feb 2004 10:53
Locatie: Rotterdam

Re: Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Bericht door Fenomeen » 02 jul 2018 23:44

Tegen dat probleem loop ik niet aan.
Kinderen zijn 'het bezit' van ouders en die hebben hun verantwoording genomen door wel of niet te vaccineren.
Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another - Madonna

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 16060
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Bericht door Peter van Velzen » 03 jul 2018 05:40

Kinderen zijn niemands bezit, wel eenieders verplichting. Zowel de ouders als de overheid hebben daarin een taak. Als je ouders toestaat om hun kinderen niet te vaccineren, kun je dan nog volhouden dat ze ze niet naar believen mogen slaan? Of dat ze er geen sex mee mogen hebben? De schade kan soms even groot zijn.
Ik wens u alle goeds

Gebruikersavatar
Storm
Bevlogen
Berichten: 2027
Lid geworden op: 29 aug 2010 00:49

Re: Antivaxxers - Kinderartsen slaan alarm

Bericht door Storm » 03 jul 2018 10:55

@Peter,
Mee eensch!
The answer my friend is blowing in the wind,the answer is blowing in the wind.
Bob Dylan

Plaats reactie