Het recept wordt in tientallen varianten verspreid, en meteen vindt iedereen er nog eigen varianten op
http://www.kip.be/recept/detail.phtml?id=3
PS: SUBVERSIEVE LEKTUUR VOOR CLUNY's NIEUWE VRIENDIN !
Recepten :
Gentse waterzooi met kippenbout
Traditioneel, Vlaams : Snel klaar, lekker met volkorenbrood.
Voor 4 personen
4 kippenbouten
100 g bloem
120 g boter
3 dl room
100 g champignons
2 sjalotten
2 wortels
2 prei
3 takjes selder
1 bussel peterselie
peper en zout
nootmuskaat
paprikapoeder
1 dl olijfolie
1/2 liter water
enkele blaadjes basilicum
Bereiding
1. Snijd de wortel en de prei in julienne, hak de selder fijn en snijd de champignons in plakjes. Doe de groenten in de halve liter kokend water waaraan een beetje zout is toegevoegd. Kook gedurende drie minuten en schep de groenten uit het water.
2. Bak ondertussen de kippenbouten aan in hete olie en voeg daar de gesnipperde sjalotten bij. Overgiet de bouten met het kookvocht van de groenten en kook op laag vuurtje gedurende 25 minuten, totdat de bouten gaar zijn. Bouten uit het kookvocht halen en het kookvocht zeven.
3. Kook het kookvocht tot een derde in. Maak een roux door de boter te smelten en er de bloem bij te roeren, goed roeren totdat er een gladde massa is ontstaan. Kruid de roux met peper, zout, paprikapoeder en nootmuskaat. Voeg al roerend de room en het kookvocht toe. Maak de saus eventueel nog gladder met de staafmixer. Doe de gekookte groenten en de bouten terug in de saus en warm even door. Breng op smaak met peper en zout.
4. Verdeel bouten, groenten en saus over vier borden en garneer met wat gehakte peterselie.
REAKTIES
Gentse waterzooi met kippenbout
2007-11-26 15:35:34 door Carine Timmerman
« Dit weekend klaargemaakt was lekker en voor herhaling vatbaar maar dan maak ik het zonder de champigons. »
Gentse waterzooi met kippenbout
2007-09-24 09:00:45 door jirka de kuyper
« heel lekker. ik heb wel een aantal kleine aanpassingen gedaan; ik heb zure room gebruikt om de saus op smaak te brengen. dit geeft een lichte frisse toets. ook heb ik een deel van de champignons gebakken en pas op het einde bij de saus gedaan om lekker krokante champignons te hebben »
Gentse waterzooi met kippenbout
2007-08-14 12:56:39 door carla opstoel
« vandaag klaargemaakt, met een rode paprika : één woord : superlekker !!!!!!! »
Gentse waterzooi met kippenbout
2006-11-26 16:23:14 door Johan Caerdinael
« Sorry, de vorige ster vervalt en er komen er 5 in de plaats. Gerecht is wreed lekker!! Mijn fout, excuses!! »
Gentse waterzooi met kippenbout
2006-11-26 16:20:43 door Johan Caerdinael
« Simpel, snel en wreed lekker!!!! PS: Eindelijk de website die zich bezighoudt met 1 bepaald thema, ge hoort nog van mij!! »
Gentse waterzooi met kippenbout
2006-05-21 19:50:04 door yvette vergucht
« heb dit weekend waterzooi klaargemaakt met aardapelen geen exotiche kruiden en met room ook geen champingons is veel lichter en smaakvoller »
Gentse waterzooi met kippenbout
2006-02-06 11:55:57 door Rita Van de Voorde
« Zoals anderen reeds signaleerden: dit is niet de Gentse waterzooi. Laat er de champignons en die dikke gebonden saus uit en dien Gentse waterzooi met gekookte aardappelen op. Je mag er ook peterseliewortels aan toevoegen.
Om het kooknat te binden kun je één of twee eierdooiers losroeren in wat kooknat en dan al roerend aan de waterzooi toevoegen. Dat mixen van de saus is voor niets nodig. »
Gentse waterzooi met kippenbout
2005-08-02 19:35:19 door Ferre Ferre Boedt
« Heb het gerecht klaargemaakt zoals beschreven enkel ik had geen selder bij de hand en heb het er dus uitgelaten. Had wel nog een halve groene en gele paprika liggen en heb deze gebruikt. Is heel goed meegevallen en het komt zeker in mijn agenda van weekdaggerechten. Naam van het gerecht is wel slecht gekozen. »
Gentse waterzooi met kippenbout
2005-01-13 23:55:32 door Kathleen Vancassel
« Overheerlijk, maar wel zonder de room bereid. »
Gentse waterzooi met kippenbout
2004-01-19 18:37:39 door Agnes Van Dyck
« Er is maar 1 woord voor "FANTASTISCH" »
------------------------------------------------------------------------------------------
En hier een authentieke, antieke, arme-re mensen versie:
Peterzele wortels.... sloeg doorgaans wel op pastinaak.
En verder staat het er héél duidelijk. WAT moet je doen met kiekens in een waterzooi???
Juist: ze zooien natuurlijk !
Dit was ABSOLUUT zondagseten !