Heb je je overigens een beetje ingelezen wat leverfuncties betreft?
Ja, (kan zelfs een beetje snellezen) en nergens vind ik onderbouwing van je verhaal over hormoonafbraak tot carcinogene stoffen

Moderator: Moderators
Heb je je overigens een beetje ingelezen wat leverfuncties betreft?
Hier ben ik het mee eens.doctorwho schreef:niels schreef
Heb je je overigens een beetje ingelezen wat leverfuncties betreft?
Ja, (kan zelfs een beetje snellezen) en nergens vind ik onderbouwing van je verhaal over hormoonafbraak tot carcinogene stoffen
bron:Voeding en kanker: alles op een rijtje
Al tientallen jaren wordt er wereldwijd onderzoek gedaan naar het verband tussen voeding en het ontstaan van kanker. Onderzoek levert voortdurend nieuwe inzichten op, waardoor adviezen soms moeten worden bijgesteld. Door de voortdurende stroom van berichten in de media is misschien niet altijd meer even duidelijk wat goed is en wat slecht, als het om eten en drinken gaat.
Meest recente wetenschappelijke inzichten
De Signaleringscommissie Kanker van KWF Kankerbestrijding heeft de meest recente wetenschappelijke inzichten over de invloed van diverse soorten voedsel op het ontstaan van kanker op een rijtje gezet.
Hieruit blijkt dat de directe rol van voeding bij het ontstaan van kanker al met al waarschijnlijk vrij bescheiden is. De voornaamste aanbeveling is en blijft daarom: eet per dag 200 gram groente en twee stuks fruit, eet gevarieerd, wees matig met alcohol en voorkom overgewicht.
Groenten, fruit en vezel
Groenten en fruit beschermen vooral tegen slokdarmkanker en maagkanker. Of het ook voor darmkanker geldt, is nog niet overtuigend aangetoond. Over de relatie tussen het ontstaan van kanker en specifieke soorten groenten en fruit is op dit moment nog geen wetenschappelijk gefundeerde uitspraak te doen. Ook resultaten van onderzoek naar de relatie tussen voedingsvezel en darmkanker zijn nog niet eenduidig.
Overgewicht
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat overgewicht de kans op borstkanker bij vrouwen na de overgang verhoogt.
Bij een QI (Quetelet Index = gewicht/lengte2) van 25 - 30 is het risico 12% verhoogd, bij een QI van 30 en hoger, is het risico 25% hoger.
Ook voor darmkanker zijn de aanwijzingen vrij duidelijk, vooral bij mannen. Bij een QI van 25-30 is het risico op darmkanker 15% verhoogd, bij een QI van 30 of hoger is het risico 33% hoger dan bij mensen die geen overgewicht hebben.
Verder is overgewicht een relatief sterke risicofactor voor enkele minder vaak voorkomende vormen van kanker als baarmoeder- , nier- en slokdarmkanker. Afhankelijk van de mate van overgewicht en het type kanker is de kans hiervoor verhoogd met 36 tot 152%.
Voor eierstok-, alvleesklier- en galblaaskanker is een verband inmiddels ook waarschijnlijk.
Vlees (bereiding), vis, zuivel en vet
In de jaren '90 werd in de V.S. een verband geconstateerd tussen het eten van veel vlees en het ontstaan van darmkanker. Latere, vooral in Europa uitgevoerde onderzoeken, hebben dit niet bevestigd. Vlees, zeker zoals dit in Nederland doorgaans wordt bereid en gegeten, beinvloedt de kans op darmkanker niet, wijzen de studies uit.
Voor vleeswaren zijn er wel aanwijzingen gevonden dat deze de kans op darmkanker verhogen. Hiervoor verantwoordelijk zijn mogelijk nitrosaminen, stoffen die zich vroeger in gepekelde vleeswaren konden vormen. Het directe bewijs hiervoor ontbreekt echter.
Tegenwoordig bevatten vleeswaren geen grote hoeveelheid nitrosaminen meer. Indien de nitrosaminen inderdaad een oorzaak zijn van het hogere risico op kanker door het eten van vleeswaren, zal dit risico door de daling van de hoeveelheid nitrosaminen in vleeswaren naar verwachting in de komende jaren afnemen.
Er is nog te weinig inzicht in de uiteindelijke effecten van vleesbereiding, zowel van barbecuen als van bakken bij hoge temperatuur, op het ontstaan van kanker om definitieve uitspraken hierover te doen. Uit voorzorg is het wel aan te bevelen het barbecuen beperkt te houden, vlees niet te donker te bakken en verbrande stukken weg te snijden.
Terwijl vis wel wordt aanbevolen in de strijd tegen hart- en vaatziekten, blijkt uit het onderzoek dat tot nu toe is uitgevoerd niet dat vis het risico op kanker beinvloedt.
Melk en melkproducten blijken een, zij het zwakke, beschermende werking te hebben op het krijgen van darmkanker. Op het ontstaan van borstkanker hebben melk en melkproducten geen invloed.
Vet wordt al jaren genoemd als mogelijke boosdoener bij het ontstaan van kanker. Dierproeven wijzen ook in die richting. Onderzoek bij de mens kan echter geen verband vinden tussen de hoeveelheid vet in de voeding en het risico op kanker.
Vitaminen, mineralen en andere supplementen
Vitamine- en antioxidantpreparaten worden de laatste jaren in vele soorten en maten op de markt gebracht ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid. Wat betreft de invloed van deze zogeheten bio-actieve stoffen op het ontstaan van kanker past echter terughoudendheid.
Met uitzondering van foliumzuur en selenium, die mogelijk de kans op respectievelijk darmkanker en prostaatkanker bescheiden kunnen verlagen, is momenteel voor geen enkel vitamine, antioxidant of mineraal wetenschappelijk bewezen dat het de kans op het ontstaan van kanker verkleint.
Sterker nog, voor sommige bio-actieve stoffen geldt juist dat overdaad schaadt. Het motto 'baat het niet, het schaadt ook niet', gaat hierbij dus niet op.
Thee en koffie
Thee wordt de laatste jaren vaak genoemd als gezonde drank. Bij mensen is echter geen gunstige invloed aangetoond van het drinken van thee op het ontstaan van kanker. Evenmin overigens als een ongunstige invloed van het drinken van koffie.
Zie ook
De rol van voeding bij het ontstaan van kanker
Rapport Signaleringscommissie Kanker
Krijg jij dat gevoel nu pasKitty schreef:Ik vind het wel heel frappant dat jij als fysiotherapeut zomaar komt tot een methode die het zelfs vrij eenvoudig maakt veel mensen met wetenschappelijk onderbouwde (alternatieve) methoden te helpen. Zou trouwens een stuk schelen in de kosten.
Waarom krijg ik hier nu heel erg het "de beste stuurlui staan aan wal" gevoel?
Ook het gevoel van: denk je het beter te weten dan mensen die hier hun vak van hebben gemaakt, komt boven drijven.
Groet,
Kitty