Ik denk dat de uiteindelijke discussie heel anders zou moeten zijn.
Niet wel of geen dieren doden voor vleesconsumptie.
Maar keihard doorgaan op het pad waarop ze zitten.
Een dierwaardig leven en een zo min mogelijk stressvolle en pijnlijke dood.
Dat is al klus genoeg.
Alleen zelf geen vlees eten, omdat het voor het dier zo zielig is, zie ik geen zoden aan de dijk zetten.
Wetten, diegemaakt zijn om na te leven, keihard controleren.
Boetes zo hoog op leggen, dat de fokkers en slagers er niet meer om lachen, omdat het ontduiken van de wetten meer oplevert.
Geen levende dieren meer op en neer karren door Europa, omdat er in Zuid Italië goedkoop geslacht wordt en levende dieren geen koelwagen nodig hebben. ( behalve dan midden in de zomer, als ze ook de 2000 tot 3000 km af moeten leggen met z'n allen in een wagen gepropt.

)
Daar zou een absoluut verbod op moeten komen om meerdere redenen.
Als het duurder wordt om op die manier vlees te produceren, niet zeuren.
We kunnen gemakkelijk met minder dan de helft uit dan we nu eten, dus voorlopig mag het vlees eens zo duur worden.
Twee soorten vlees in de vakken van de super, het één met het predikaat bio en het andere zonder, lijken een goed begin, maar dit is in de praktijk een farce.
Dat wordt nl. al 20 jaar gedaan en waar zijn we nu?
Als we dezelfde mentaliteit blijven houden, dat veel vlees beter is voor de gezondheid en dat we onze kinderen elke dag een stuk vlees voor moeten schotelen, als we het goed willen doen en dat geen vlees op tafel arremoeiig is of geitenwollensokken mentaliteit, dan kunnen we het vergeten, dat er een ommezwaai komt in de eetcultuur van de gemiddelde Nederlander.
Zolang veel vlees eten als goed wordt gezien en niet als noodzakelijk kwaad, zal de gemiddelde mens het zich niet willen onthouden.
Vlees eten moet daar ondergebracht worden, waar het hoort.
Als voedingsbron binnen de schijf van 5.
Met als aantekening, dat 100 gram per dag voor een opgroeien kind en werkende volwassenen voldoende is, minstens 2x per week vervangen kan worden met ander dierlijk eiwitrijk voedsel en dat het voor ouderen helemaal niet erg is gewoon een keer over te slaan.
Zoals ook het ene soort voedsel om te kunnen voldoen aan die schijf duurder is als het andere.
Als we gebak willen of een goed glaasje wijn, dan gillen we ook niet, dat het zo duur is.
Nog steeds zijn de meeste restaurants niet failliet.
En nog steeds zie ik bloedduur kant en klaar voedsel assortimenten in de supers groeien als kool.
Goede humor versplintert de gesneden beelden in ons hoofd. - Frank Bosman.