Daniel Goldhagen - Een morele afrekening

Daniël Jonah Goldhagen

Een morele afrekening<br>Daniel Jonah Goldhagen
Een morele afrekening
Daniel Jonah Goldhagen

 

Beschrijving:
Na 'Hitlers gewillige beulen' nu Goldhagens geruchtmakende boek over de katholieke kerk en de Holocaust. Een vlijmscherp geschreven aanklacht tegen een van de machtigste instituten ter wereld. In 'Een morele afrekening' stelt de historicus Daniel Goldhagen de vraag in hoeverre de katholieke kerk verantwoordelijk is geweest voor de Holocaust. Volgens Goldhagen bevat het Christendom een diep ingesleten antisemitisme, dat van grote invloed is geweest op onze Westerse cultuur.

 

Zonder het traditionele, wijdverbreide anti-judaïsme van de kerk zou het Duitse antisemitisme geen respons hebben gevonden. Antisemitisme was een intergraal inderdeel van de katholieke leer, en vormde de belangrijkste voedingsbodem voor de Holocaust. De katholieke kerk heeft na de oorlog geprobeerd het theologisch antisemitisme te bagatelliseren, en Goldhagen vindt het hoog tijd dat daar een einde aan komt. De schuldvraag tegenover de katholieke kerk is uitermate relevant. Bovendien, aldus Goldhagen, was het gedrag van Pius XII als een meeloper vergelijkbaar met machtige collaborateurs als Petain en Quisling. De kerkelijke leiders waren volledig op de hoogte van de jodenvervolgingen, maar hebben zich op geen enkele manier tegen de nazi-terreur verzet. Ook na de Tweede Wereldoorlog was de houding van de katholieke kerk tegenover joden halfhartig, terwijl oorlogsmisdadigers meer dan eens actief werden gesteund. De katholieke kerk is in Goldhagens ogen een huichelachtig instituut met ernstige tekortkomingen waar het gaat om de verhouding tot de joodse gemeenschap. Tot slot bespreekt Goldhagen wat de kerk te doen staat om deze enorme omissies enigszins recht te zetten. Na de vraag in 'Hitlers gewillige beulen', hoe de Holocaust kon gebeuren, stelt Goldhagen wederom een uiterst brandende kwestie aan de orde. Dit baanbrekend onderzoek naar de rol van de katholieke kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog zal veel stof doen opwaaien.

 

Aanverwante artikelen op deze site:
Hitler was geen atheïst I
Hitler was geen atheïst II
Griezelige citaten: Maarten Luther

 

Aanverwante literatuur:
David I. Kerzer. 'In God's naam'
Rene Süss. Luthers Theologische testament (met in de appendix een nederlandse vertaling van 'von den Juden und ihren Lügen)

 

Forum