De vingerafdruk van evolutie

Na darwin logo  

DE VINGERAFDRUK VAN EVOLUTIE.
Over het lijntjespatroon dat wordt gevonden op de handen en voeten van de mens en boombewonende dieren.

Een artikel van Fedor Steeman.

Haal je hand eens van je muis en neem een ogenblik om de palmzijde te bestuderen. Als je goed kijkt zul je je een patroon van fijne, parallellopende lijntjes gewaarworden die allerlei bochten en spiralen vormen. Je moet ze niet verwarren met de rimpels in je hand die zich vormen waar je hand vaak buigt; het is een heel specifiek oppervlaktestructuur op de gehele hand. Ze zijn het duidelijkst te zien op de vingertoppen, waar ze een concentrisch patroon vormen: de vingerafdrukken.
Je zult je natuurlijk afvragen: Wat is de functie van deze lijntjes? En of je nu in bijzondere creatie gelooft of de evolutietheorie accepteert, moet er een antwoord op zijn. Vingerafdrukken kunnen tegenwoordig gebruikt worden om criminelen te achterhalen, aangezien iedereen ze achterlaat op alles wat ze aanraken; voorwerpen, moordwapens, meublement, ga zo maar door. Heeft de Schepper in Zijn Voorzienigheid dat de mensheid meer misdadig zou worden na de zondeval, ze misschien uitgerust met dit identificatiesysteem? Is het een aanwijzing voor bijzondere creatie?
In het oude China werden vingerafdrukken gebruikt als handtekeningen voor documenten.
Is het een complexe aanpassing die alleen door een Schepper kan zijn toegevoegd?
 
De complexiteit van het patroon is echter maar schijn, er liggen, net als bij sneeuwvlokken, een aantal simpele regels aan ten grondslag, gecombineerd met toeval. Het patroon is in zichzelf dus willekeurig, wat het nu ook bruikbaar maakt voor identificatie. De toepassingen van vingerafdrukken lijken dus toch eerder een bijvondst te zijn van het patroon dat een andere, oorspronkelijke functie moet hebben of hebben gehad. Het concentrische patroon op je vingertoppen lijkt de tastzin te verbeteren, en hoewel dat niet verklaart waarom het op de gehele hand voorkomt, zou je kunnen zeggen dat het een unieke eigenschap van de mens om zijn gevoelige handen beter te kunnen gebruiken.

En dat zou je inderdaad kunnen zeggen, ware het niet dat de meeste andere primaten ook deze lijntjes bezitten, en hogere primaten, zoals mensapen, bezitten tevens vingerafdrukken net als de mens. Het lijntjespatroon komt niet alleen voor op handen, maar ook op voeten, en bij primaten met grijpstaarten aan de uiteinden van hun staarten. Het komt ook voor bij een aantal boombewonende buideldieren, zoals de koala. Het is in de eerste plaats een aanpassing die dient om de grip te vergroten op takken en dergelijke, wat de enige verklaring is voor het voorkomen ervan op al deze plekken. De grote vraag is natuurlijk, waarom mensen een aanpassing typisch voor boomdieren zouden bezitten, tenzij ze van boomdieren afstammen.

De creationist kan op dit punt natuurlijk altijd beweren dat de overeenkomsten schijn zijn en dat de handlijntjes bij de mens een ietwat andere functie hebben, namelijk het vasthouden van voorwerpen. Deze creationist zou ik vragen om eventueel even schoenen en sokken uit te doen en de onderkant van zijn voeten te bestuderen. Wat treffen we daar aan? Dezelfde ‘hand’lijntjes als bij apen met hun handachtige voeten! 

Terug naar overzichtspagina

Naar de Na Darwin overzichtspagina

Forum