EU subsidieert Big Brother-software.

Onderstaand artikel is afkomstig van: http://webwereld.nl/nieuws/63746/eu-subsidieert-big-brother-software.html
Dit is een gevaarlijke ontwikkeling. Wanneer dergelijke technieken in verkeerde handen vallen, is het gedaan met de vrijheid. Ieder subversief of kritisch geluid kan onmiddelijk opgespoord en in de kiem gesmoord worden. 
Hier kunt u de discussie op het forum vinden: http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?f=12&t=6919

  

EU subsidieert Big Brother-software.

beveiliging 

  • Gepubliceerd: Dinsdag 22 september 2009
    Auteur: Ernst-Jan Hamel

De Europese Unie stopt miljoenen in onderzoek naar systemen die het internet en computers afspeuren naar afwijkend gedrag. 'Orwelliaans', zegt een criticaster.

Het onderzoek vindt plaats in het kader van Project Indect, een vijfjarig onderzoeksprogramma waar de Europese Unie bijna 11 miljoen euro in heeft gestopt. Diverse nationale politiecentra, technologiebedrijven en informaticafaculteiten in verschillende lidstaten werken mee aan het project,

Project Indect is dit jaar van start gegaan. Volgens de officiële website van het onderzoeksprogramma is een van de taken: "De bouw van systemen (agents) voor continue en automatische detectie van websites, discussiefora, UseNet-groepen, bestandsservers, p2p-netwerken en individuele computersystemen." Ook wordt er gewerkt aan de bouw van een zoekmachine voor het snel opsporen van personen door middel van watermerken.

Belastinggeld

Stephen Booth van de Britse denktank Open Europe noemt het project in The Telegraph 'Orwelliaans'. "Dit is allemaal heel erg eng. Dit soort projecten kunnen leiden tot een enorme inbreuk op de privacy. Burgers moeten zich afvragen of de EU hier belastinggeld aan moet spenderen," aldus Booth.

Een vergelijkbaar project, Automatic Detection of Abnormal Behaviour and Threats in crowded Spaces (ADABTS), kreeg dit jaar ruim 3 miljoen euro subsidie van de EU. Dat project onderzoekt modellen van "verdacht gedrag" die bewakingscamera's automatisch kunnen opppiken.

Het systeem zou luisteren naar de klank van stemmen, kijken naar de manier van lichaamsbeweging en daarmee bepaalde individuen uit een massa kunnen pikken. Op die manier kunnen cameratoezichthouders problemen opsporen voordat een situatie uit de hand loopt.

Hersenscans als toegangscontrole

Eerder dit jaar bleek al dat Brussel onderzoek doet naar de mogelijkheid om hersenscans te gebruiken als toegangscontrole. Dit valt te gebruiken voor vliegvelden en grenzen, maar ook op gevoelige locaties waar gevreesd wordt voor terrorisme. Door middel van een scan naar specifieke hersenpatronen kunnen beveiligers de identiteit van passanten vaststellen.

 Bron: http://webwereld.nl/nieuws/63746/eu-subsidieert-big-brother-software.html