De axolotl is een salamandersoort uit Mexico. En een kampioen in regeneratie. Haal een oog weg, hak een poot af en binnen een paar weken is het lichaamsdeel weer terug. Hebben wij deze stamcellen ook? Anders dan andere hagedissen die bij verlies van een staart een pseudo-staart terugkrijgen, heeft de axolotl een echte staart met botten en ruggemerg. Dus geen staart die louter en alleen bestaat uit bindweefsel.
Nog een bijzonder kenmerk van de axolotl is de neotenie. Normaliter ontwikkelen amfibieen zoals de kikker en de salamander zich in twee stappen. Uit de eieren kruipen de larven, die zich na enige tijd omvormen tot volwassen dieren. Dikkopjes worden kikvorsen. Axolotl blijven hun hele leven lang larf. De dieren behouden hun kieuwen en de vinnenzoom aan de staart en verblijven hun hele leven in het water. Andere salamandersoorten ontwikkelen op een gegeven moment longen en gaan als volgroeide dieren op het land leven.
Axolotls worden dus als larve geslachtsrijp en leven uitgesproken lang voor een salamender: in gevangenschap kunnen ze 25 jaar worden. De oorzaak van de ontwikkelingsstoring is een tekort aan rijpingshormonen, die de schildklier normaliter produceert. Als we axolotls deze hormonen toedienen groeien ze uit tot volwassen dieren en kruipen ze aan land, net als hun naaste verwant, de tijgersalamder. De axolotl kan ons veel leren over de differentiatie en plasticiteit van cellen.
Terug naar overzichtspagina
Terug naar overzichtspagina axolotl
Forum