Christopher Hitchens - God is niet groot

God is niet groot

God is niet groot
Christopher Hitchens

 

Een duivels goed boek over religie

In de traditie van Bertrand Russell en zijn klassieker Waarom ik geen christen ben en andere denkers die met religie willen afrekenen, trekt Christopher Hitchens in God is niet groot fel van leer tegen de godsdienst. Door nauwgezette studie van belangrijke religieuze teksten laat hij zien dat godsdienst niet meer is dan een wens van de mensheid. Religie is het gif dat de maatschappij verziekt, ze is een oorzaak van gevaarlijke seksuelerepressie en levert een valse voorstelling van zaken over onze afkomst.

Helder legt Hitchens uit waarom het beter is het leven te baseren op de seculiere wetenschap en de redelijkheid. Hel en verdoemenis moeten plaatsmaken voor het angstwekkende zicht op het universum door de telescoop, en Mozes en het brandende braambos voor de schoonheid ende symmetrie van de dubbele helix.

God is niet groot is stilistisch briljant, geestig, boos, onredelijk, overtuigend, erudiet, scherpzinnig ? een boek om in één adem uit te lezen.
 

Christopher Hitchens is briljant en er is geen journalist die ik liever lees.' Washington Post
 

'Ik dank God voor Christopher Hitchens.' Esquire
 

'God zou zich gevleid moeten voelen: anders dan de meesten die om zijn aandacht bedelen, behandelt Hitchens hem als een volwassene.'
New York Times
 

'Een aangenaam buitensporige aanval op de georganiseerde religie.' Kirkus Reviews
 

'Een intellectueel die bereid is zijn tanden te laten zien voor de gerechtigheid.' The New Yorker
 

'Een duivels goed boek over religie.' New York Post

 

 

God Is Not Great Christopher Hitchens

God Is Not Great
Christopher Hitchens

 

Hitchens takes on his biggest subject yet--the dangerous role of religion in the world. With insight and wit, he describes the ways in which religion is man-made, immoral, and repressive and argues for a new enlightenment through science and reason.

 

 

De missionarispositie<br>Christopher Hitchens
De missionarispositie
Christopher Hitchens

Ze kreeg de Nobelprijs voor de vrede, ze werd gevierd door Ronald Reagan, Margareth Thatcher, de koningshuizen van Laken en Windsor. Moeder Teresa werd opgenomen in het sanctum sanctorum: het huis ven de levendige heiligen. Maar niet alles is wat het lijkt. Wat, zo vraagt Christopher Hitchens zich af, maakt Moeder Teresa zo heilig? Hij wijst op haar innige relaties met onzalige oligarchieën in de Derde Wereld: de Duvaliers in Haïti, Union Carbide in India. Hitchens gaat ernaar op zoek hoe het komt dat zij zo'n dubieuze faam opbouw rond allerlei geruchten over 'miraculeuze en bovennatuurlijke verschijningen'. Hij ontrafelt haar megalomanikale plannen om een nieuwe religieuze orde te vestigen: de Missionary Multinational die haar 'goede werken' beheert. En waarom voelt zij zich geroepen als propagandiste van de fanatiekste standpunten over abortus en contraceptie? Hoe moeten we tegenover de Moeder staan? Is zij een heilig appèl aan het geweten van het rijke Westen of is zij een expert in