Anton Constandse (biografie)

Anton Constandse

 

Anton Constandse - Leven tegen de stroom in
Anton Constandse

 

Beschrijving:
Hij werd bewonderd om zijn zachtmoedigheid, maar gevreesd om zijn bijtend sarcasme. Hij werd gevangen gezet door zowel de Nederlandse staat als de Duitse bezetter. Aanvankelijk beschouwd als oproerkraaier groeide hij na de oorlog uit tot een gerespecteerd publicist, journalist en radiocommentator. Kortom, het leven van Anton Levien Constandse (1899-1985) was veelbewogen en vol van uitersten. Het is honderd jaar geleden dat die man van uitersten begon aan zijn leven tegen de stroom in. Dit boek herdenkt hem en introduceert zijn denken aan de hand van de thema's die hem na aan het hart lagen (de Tweede Wereldoorlog, seksualiteit, godsdienst, wereldpolitiek, etcetera.). "Anton Constandse - Leven tegen de stroom in" bevat negentien bijdragen van uiteenlopende schrijvers: humanisten, journalisten, en mensen die Constandses ideeën en de ontwikkeling daarvan. Voor wie verder wil lezen is er een uitputtend en tot op heden ongeëvenaard bibliografisch overzicht. Het resultaat is een eerbetoon.

 

Recensie(s): Biblion:

 

Honderd jaar geleden, in september 1899, werd Anton Constandse geboren: publicist, journalist en radiocommentator. In zijn persoon verenigde Constandse het ideeengoed van een aantal progressieve stromingen uit de twintigste eeuw: humanisme, anarchisme, vrijdenken. Deze bundel met negentien bijdragen van mensen die Constandse veelal hebben meegemaakt en/of met hem hebben samengewerkt, geeft een mooi beeld van een in Nederland unieke persoonlijkheid. Tevens wordt een overzicht gepresenteerd van (de ontwikkeling van) Constandse's ideeen, bijvoorbeeld op het terrein van seksualiteit, religie en atheisme, anarchisme en internationale politiek. Een zeer uitgebreide beredeneerde bibliografie (Constandse schreef duizenden artikelen en meer dan honderd boeken) sluit deze zeer geslaagde bundel af. (Biblion recensie, Redactie);

Op deze site: 'Stirner en het soevereine ik' Een verhandeling van Anton Constandse over 'De enige en zijn eigendom'.  van Max Stirner.

Forum