Bits of Freedom

Persbericht

Waakhond digitale burgerrechten Bits of Freedom is terug.

Amsterdam, 14 augustus 2009 - Bits of Freedom gaat opnieuw digitale burgerrechten verdedigen. Veel mensen maken zich zorgen over de toenemende verzameldrift en beperking van hun digitale vrijheid door de overheid en het bedrijfsleven. Zij constateren dat hun burgerrechten daarbij onvoldoende serieus worden genomen. Bits of Freedom is terug, en zal zich door het voeren van een constructieve lobby en actieve campagnes inzetten voor de verdediging van de digitale grondrechten van de Nederlandse burger.

De afgelopen jaren zijn digitale privacy en communicatievrijheid steeds meer onder druk komen te staan. Zo brengen de overheid en het bedrijfsleven het leven van burgers gedetailleerd in kaart, bijvoorbeeld door grote hoeveelheden persoonsgegevens op te slaan in elektronische, aan elkaar gekoppelde en soms onveilige databanken. En terwijl internet voor iedere burger belangrijker wordt, is een open en voor iedereen toegankelijk internet niet langer vanzelfsprekend. In Frankrijk wordt al voorgesteld om gebruikers de toegang tot internet te ontzeggen als zij inbreuk maken op iemands auteursrecht. Ook het beginsel dat internetverkeer ongefilterd moet worden doorgegeven ligt onder vuur.

Herstart Bits of Freedom
Bits of Freedom zette zich al sinds 2000 in voor de bescherming van digitale burgerrechten, maar in 2006 moest zij de meeste activiteiten opschorten wegens vertrek van de vaste medewerkers en onvoldoende middelen voor een doorstart. Een substantiële basisfinanciering voor een aantal jaren van de Stichting Internet4All stelt Bits of Freedom nu in staat met een nieuwe bezetting haar werkzaamheden voort te zetten. Karin Spaink, ex-voorzitter van Bits of Freedom: “Er is grote behoefte aan een dergelijke organisatie. Ik ben opgelucht dat Bits of Freedom de draad weer oppakt.”

De organisatie staat onder leiding van Ot van Daalen, ex-advocaat bij het gerenommeerde advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Van Daalen: "Het leven wordt steeds digitaler. Digitale burgerrechten worden dus steeds belangrijker. Ik ben blij dat ik mijn ervaring kan inzetten om te waarborgen dat fundamentele rechten in deze steeds digitalere wereld gerespecteerd blijven. Bits of Freedom zal in haar eerste campagnes de veiligheid van privacy-gevoelige databanken aan de kaak stellen en zich inzetten voor een open en vrij internet.”

Actief verdedigen van burgerrechten
Het vernieuwde bestuur van Bits of Freedom bestaat uit Doke Pelleboer (ex-directeur van XS4ALL), Joris van Hoboken (onderzoeker bij het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam) en Karianne Thomas (advocaat bij advocatenkantoor Van Doorne). Pelleboer: “Een organisatie als Bits of Freedom is gewoon hard nodig. Digitale burgerrechten worden te gemakkelijk genegeerd en ik mis vaak een kritisch tegengeluid. Bits of Freedom gaat weer een duidelijkere stem geven aan de belangen van burgers in het digitale tijdperk.”

 

(aanvulling door FT-redactie),  Zie voor meer informatie: http://www.bof.nl/
Brief aan BumaStemra. (BUMA/Stemra heeft aangekondigd dat zij een vergoeding gaat rekenen voor het embedden van audio- en videomateriaal. Dat is slecht voor het Nederlandse web, slecht voor Nederlandse muzikanten en bovendien juridisch twijfelachtig.)

Forumdiscussie over dit onderwerp: