SIOE en de mysterieuze imam

SIOE en de mysterieuze imam

 

SIOE NederlandSIOE (Stop de Islamisering van Europa) is een organisatie die stelt maar één doel te hebben: 'verhinderen dat de Islam een dominante politieke kracht wordt binnen Europa'. [1]  Op haar website plaatst SIOE regelmatig berichten gerelateerd aan islam en moslims. Ook organiseren ze demonstraties, met thema's als 'vrijheid van meningsuiting' en 'stop de islamisering' [2]. Maar hoe ver gaat SIOE? En hoe zien ze eigenlijk die vrijheid van meningsuiting?

 

Eén van de standpunten van SIOE is dat er in Nederland geen nieuwe moskeeën gebouwd mogen worden. In een opiniepeiling op haar website gaf zelfs een ruime meerderheid van bezoekers (80%) aan voor de sluiting van alle moskeeën te zijn [3]. Hoe men dit wil aanpakken wordt niet verteld, het is vermoedelijk enkel bedoeld om aandacht op te eisen. Verder is SIOE van mening dat islam wordt bevoordeeld tegenover andere bevolkingsgroepen. En stelt SIOE dat islam en democratie niet verzoenbaar zijn [1].

 

Op 28 januari 2008 organiseerde SIOE Nederland een demonstratie in Amsterdam. Enkele kernpunten waren: 'Stop de inperking van vrijheid van meningsuiting', 'Stop de inperking van vrijheid van expressie', 'Stop de bouw van moskeeën" en "Stop de islamisering'. Bij de demonstratie, die ruim een uur duurde, verschenen ongeveer veertig mensen [4]. Een volgende demonstratie staat op de planning voor 4 april in Den-Haag [5].

 

Kritiek op SIOE is dat ze zaken, in haar strijd tegen islam, vaak zwaar aangezet bericht. Voor enige nuance is geen plaats en kritische berichten op de website komen niet door de moderatie. Zelfs een fout in haar berichtgeving weigert SIOE te rectificeren, of zelfs verbeteren. Zo werden in een nieuwsbericht van 16 februari, over moslim demonstraties in Denemarken [6], de aanstootgevende uitspraken van één persoon toegeschreven aan een hele menigte  [7].

 

In hetzelfde nieuwsbericht maakt SIOE zelfs melding van een imam die gedreigd zou hebben met terroristische aanslagen. Bij navraag verwees SIOE net als bij het eerdergenoemde naar haar Deense afdeling als bron. Andere media hebben geen melding gemaakt van een dergelijk feit. Zelfs de bron, de Deense afdeling, schrijft er niets over op haar website. Een laatste poging iets boven water te krijgen. Een e-mail naar de Deense afdeling van SIOE [8]. Met als enige vraag het bestaan van deze imam te bevestigen of ontkennen. Blijft onbeantwoord. Het heeft er alle schijn van dat ook dit een "foutje" is.

 

Het uitspreken van een mening is natuurlijk prima. Maar dit schiet door, en is puur olie op het vuur gooien. Alle middelen lijken toegestaan, inclusief het verdraaien van de waarheid. Tussen het op scherp stellen van de situatie door, verspreiden volgelingen van SIOE het idee dat zich binnen enkele jaren een landelijk gewelddadig conflict zal voordoen tussen moslims en niet-moslims. Dat gaat veel verder dan het bekritiseren van een religie.

 

Een poging de berichtgeving iets minder eenzijdig te maken, door in het commentaar toe te voegen dat moslimleiders en organisaties in Denemarken hebben opgeroepen tegen geweld, wordt niet geplaatst [9]. Schijnbaar mogen lezers slechts kennisnemen van de mysterieuze imam, die op onbekende plaats, in een onbekende context, iets gezegd zou hebben over terroristische aanslagen.

 

Een korte zoektocht op internet wijst uit dat meerdere personen op andere website klagen dat kritische berichten niet geplaatst worden bij SIOE. 'Praat me niet van SIOE. Die doen aan censuur. Mijn reacties worden niet geaccepteerd door de moderator' zo schrijft ene Sagunto. Elders kom ik een bericht tegen van Atwa: 'een tegengeluid mag natuurlijk niet op die propaganda site.'.

 

Ook bij de demonstratie van 4 april in Den-Haag staan vrijheid van meningsuiting en expressie weer gewoon op de agenda. Naast het stoppen van islam en de bouw van moskeeën. De opvatting van vrijheid van meningsuiting lijkt zich echter te beperken tot de mening van SIOE zelf.

 

 

Coehn Boj. 8 Maart 2008
Dit artikel is eveneens te lezen op Indymedia.nl

 

Forumdiscussie over dit onderwerp
Naar overzicht Islam