Baron d'Holbach

Paul Heinrich Dietrich Thiry werd in een rijke katholieke familie geboren als zoon van Johann Jacob Thiry, een wijnboer en Jacoba Holbach in de Duitse Palts. In 1731 ging hij bij zijn oom, baron François Adam d'Holbach, in Parijs wonen. Hij studeerde rechten te Leiden van 1744-1748, waar hij zich inschreef als Paulus Holbach Baro Palatinus (= Baron uit de Palts) en woonde in Leiden. Tijdens vakanties verbleef hij op het landgoed van zijn oom te Heeze-Leende en keerde in 1749 naar Parijs terug. Zijn titel van baron, waaronder hij bekend zou worden, erfde hij pas bij de dood van zijn oom.

Hij trouwde met zijn nicht Basile Geneviève Suzanne Daine. Ze overleed twee maanden na de bevalling van hun zoon François Paul Nicolas en een jaar later dan zijn oom François Adam d'Holbach. Verliefd op zijn schoonzuster Charlotte-Suzanne Daine (gestorven op 16 juni 1814 op 81-jarige leeftijd), hertrouwde hij met haar, dankzij een pauselijk verkregen toestemming, waarvoor hij betalen moest. Zij kregen twee dochters en een zoon. De oudste zoon, uit het eerste huwelijk, werd raadsman in het parlement, de andere kapitein van de dragonders. Een van de dochters trouwde met de [markies de Chastenay en de andere met een graaf van Nolivos.

(Bron: Wikipedia)

Baron d'Holbach - Diverse boeken

Paul Henri Thiry, Baron d'Holbach (1723-1789)

The System of Nature, Vol. 1<br>Baron D'Holbach
The System of Nature, Vol. 1
Baron D'Holbach

 

Paul-Henri Thiry (1723-1789), beter bekend als "Baron d'Holbach" heeft een groot aantal werken nagelaten, waaronder zijn beroemde "Système de la Nature" het meest bekende is. alsacem Hierbij komen nog een 500-tal artikelen die hij als medewerker van de "Encyclopédie" , een monumentaal werk dat...